Presedintele Traian Basescu a criticat dur, la sedinta de bilant a Ministerul Administratiei si Internelor, coruptia din institutie, a subliniat ca aceasta are nevoie de reforma reala si zonele in care politia este toleranta cu crima organizata sunt vizibile clar pe harta.
Traian Basescu, la bilantul Ministerului Administratiei si Internelor:
"Ministerul Administratiei si Internelor are doua axe majore ale activitatii: siguranta cetateanului si lupta impotriva criminalitatii. Din acest minister vin oamenii care au avut comportament eroic la incendii, la inundatii de aici vin politistii care lupta cu sacrificii enorme in lupta cu crima organizata. Sunt multi oameni pe care ii apreciez. Si totusi, ministerul nu este inca la nivelul la care ar trebui sa fie. Oriunde pui degetul apar elemente de coruptie, fie ca vorbim de permisele auto la Pitesti, fie ca vorbim de frontiere, fie ca vorbim de intelegeri cu grupuri de crima organizata la nivel local. Aveti un cadru de lupta impotriva crimei organizate si a evaziunii fiscale creat prin hotararea CSAT prin care se stabileste un parteneriat cu toate institutiile cu atributiuni in acest domeniu. Ele sunt inca puse sub semnul intrebarii ca eficienta, din cauza calitatii unor functionari. Si nu ma refer neaparat la MAI."
"Unul din elementele fundamentele in reforma MAI nu se poate face dupa scenariul clasic: invartim niste casute si lasam oamenii la fel. Toate restructurarile din ultimii ani au fost o pacaleala servita oamenilor politici. Nu mai putem restructura MAI invartind casute la nivel local si central. Cel putin eu nu voi putea fi pacalit. Ceea ce va cer este o evaluare om cu om si ramane in acest minister un personal competent si integru. Sunt in sistemul guvernamental romanesc doua ministere care nu au putut fi reformate un 20 de ani. Ministerul de Finante si MAI. Aceste doua ministere raman o mare problema legat de conservatorismul lor in a garanta functionarea lor la nivel european. Poate ceea ce va spun nu va place. Dar nu de asta am venit aici".
"Primul lucru care trebuie facut este reforma calitatii oamenilor. Puteti sa lasati patratele in organigrama, puteti sa le schimbati, daca nu veti veghea la un proces de curatare de la Bucuresti pana in ultima comuna, calitatea ministerului nu va fi apreciata. In calitate de sef al CSAT va cer un tip de restructurare cum nu ati facut pana acum: un tip de evaluare care sa stabileasca cine poate si cine nu sa lucreze in minister.
Realitatea este ca suntem peste media europeana la numarul de politisti. Aveti de unde selecta".
"Marea problema a celor cu care am discutat, politisti, politisti de frontiera, era ce face statul pentru ei. Dar nu vreau sa citez politicieni celebri, dar a inceput sa dispara ideea ca prima obligatie este a ta servant fata de minister, si abia apoi ce incepe sa faca statul. A inceput o abordare de tip targ. Avertizez si sindicatele. Politia este o structura piramidala care nu poate avea dubla comanda. Slabiciunile care fac posibila interferarea actului de comanda, a sindicatelor, provin de la modurile in care sunt facute numirile la nivel judetean. Orice numire care se face cu sprijin politic la nivelul inspectoratelor judetene, va decredibilizeaza. Evaluarea trebuie sa inceapa in primul rand de la cadrele de conducere in minister".
"Marea problema a celor cu care am discutat, politisti, politisti de frontiera, era ce face statul pentru ei. Dar nu vreau sa citez politicieni celebri, dar a inceput sa dispara ideea ca prima obligatie este a ta servant fata de minister, si abia apoi ce incepe sa faca statul. A inceput o abordare de tip targ. Avertizez si sindicatele. Politia este o structură piramidala care nu poate avea dubla comanda. Slabiciunile care fac posibila interferarea actului de comanda, a sindicatelor, provin de la modurile in care sunt facute numirile la nivel judetean. Orice numire care se face cu sprijin politic la nivelul inspectoratelor judetene, va decredibilizeaza. Evaluarea trebuie sa inceapa in primul rand de la cadrele de conducere in minister. Fara o selectie a oamenilor, fara o cernere pe baza de calitate. Nu avem sanse sa facem un minister eficient, nu avem sanse sa garantam siguranta cetateanului. Nu avem sanse daca in fiecare an mai venim cu promotii intregi, daca in aparat nu facem curatenia necesara. Esential pentru Romania este ca institutiile statului sa functioneze la parametri nationali, luand harta tarii se vede de la mare distanta unde politia este toleranta cu grupurile de romi sau de romani. Cred ca trebuie sa va mentineti prioritatile si ele nu trebuie sa fie declarative. Siguranta cetateanului, luptam pentru ea. Lupta impotriva evaziunii fiscale, impotriva grupurilor de crima organizata. Vreau sa pulverizati grupurile de crima organizata de la nivel local si central. Vreau sa aflati la ce zone duce protectia acestor grupuri. Va cer sa va faceti datoria in limitele legii, fara menajamente fata de cei care o incalca, indiferent ce sunt ei. As vrea ca 2011 sa fie un al succesului dumneavoastra".
"Nu ma va impresiona deloc daca ministrul Igas va veni in CSAT cu un nou rand de patratele, ci daca va veni cu un nou sistem de evaluare al oamenilor care mai pot ramane in MAI. Apreciez munca oamenilor, dar stiu ca sunt destui oameni ai MAI care nu-si fac datoria, care tolereaza convietuirea dintre ei si crima organizata. Eu inchei acum, ca nu are de ce sa aplaude nimeni, ca nu are de ce."