Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a adresat partidelor si formatiunilor politice parlamentare "un apel public la responsabilitate, avand in vedere ca o serie de declaratii facute de reprezentanti ai acestora ingreuneaza suplimentar actiunea diplomatica derulata de institutiile statului roman in sprijinul aderarii la spatiul Schengen in martie 2011", se arata intr-un comunicat al Presedintiei.
"Desigur ca, in democratie, responsabilitatea politica se imparte diferit intre putere si opozitie. Cu toate acestea insa, aderarea la spatiul Schengen este un obiectiv national, iar obligatia la responsabilitate este a tuturor puterilor statului, a tuturor institutiilor si a tuturor formatiunilor politice, fie ca se afla la putere sau in opozitie", mai scrie in comunicat.
Presedintele Traian Basescu a atras atentia ca actiuni desfasurate in Parlamentul Romaniei sau declaratii, precum cea a presedintelui Comisiei pentru politica externa din Senatul Romaniei, sunt folosite in argumentatia pentru amanarea momentului aderarii Romaniei la spatiul Schengen. In comunicat, declaratiile senatorului PSD, Titus Corlatean sunt clasificate drept "neargumentate, iresponsabile si contrare interesului national".
Senatorul PSD Titus Corlatean a declarat, in exclusivitate la Realitatea TV, ca aderarea Romaniei la Schengen a fost amanata de catre Franta pentru ca Guvernul a cerut spaga "la nivel african", adica foarte mare, pentru segmentul de autostrada Comarnic-Brasov de la compania franceza Vinci.
Reprezentantii companiei Vinci - Aktor spun ca de fapt contractul a fost reziliat pentru ca, oficial, consortiul nu a reusit sa obtina finantare din partea bancilor pentru demararea constructiilor.