Blogul lui Constantin Gheorghe : De grija altuia

Prostii, se stie, mor de grija altora. Si cand nu au de grija cui muri, mor facandu-si iluzii despre moartea acelorasi. Avem confirmarea perfecta a acestor afirmatii in presa de cacat a scumpei noastre patrii. Care publica, cu ocazia zilei de nastere a lui Putin, o minciuna patenta a lui Boris Nemtov, care pune pe numele presedintelui rusavioanele si elicopterele aflate la dispozitia statului rus, casele de protocol al aceluiasi stat, si altele. E acelasi Boris Nemtov care a devalizat, pe vremea lui Eltan, acelasi stat rus, si acum toaca banii la Londra. E bine! Prostul de jurnalist roman juiseaza de placere, scriind de "rau" despre Putin. Dupa care se mira ca Romania este citata la Moscova printre tarile care pun la cale si finanteaza o "revolutie portocalie" in Rusia!
Dar cea mai mare prostie din ultima vreme este aceea a Marii Negre El Dorado-ul hidrocarburilor. De ce prostie? Pentru ca rezervele banuite sunt practic nesemnificative, raportate la ceea ce exista la nivel global. Cand "marele zacamant" asigura circa 30% din consumul local timp de doar sase ani, sa spui ca-ti asigura independenta energetica tine de noaptea mintii!
Sa fim realisti: NICIO tara, nici macar Rusia sau Arabia Saudita, nu este independenta energetic. Toti suntem DEPENDENTI de energia obtinuta din hidrocarburi. Si pana una-alta nu se intrevede o schimbare radicala. Poate ar trebui sa ne intrebam cum scapam de aceasta dependenta. Ca, altminteri, nu vad ce se schimba daca vom cumpara gaz de la rusi, algerieni, azeri sau mai stiu eu cine.
Si fiindca veni vorba despre madam de la OMV-Petrom, sa nu o intrebe niciun "jurnalist" : "Madame, esti proasta? Cum se face ca acum, la un pret al barilului pe la 90 de dolari, litrul de benzina e mai scum decat atunci cand barilul era la 150 de dolari?" Ca au crescut accizele, e una, dar cresterea nu e atat de mare, si nici dolarul n-a crescut pana la cer! Lacomie, ceva? Fortarea cresterii profitului la vanzarea de produse petroliere?" Dar ce sa ceri unor prosti? Ei mor de grija rusilor!
Desi nu are legatura directa cu subiectul, intreb si eu: cat de prosti ne cred aia care incearca sa ne convinga ca Siria ataca Turcia? O Turcie in plin priapism imperial, care se vrea jupanul zonei, iar Siria i se pare o prada la indemana.
O fi tiran nea Al Assad ala, dar irational sau prost, nu. De ce ar vrea sa dea motive NATO sa intervina militar impotriva sa? Pe bune: de ce? Nu are suficiente belele si asa? Apropo: statele arabe au limitat ajutorul militar acordat rebelilor sirieni. De ce? Nu cumva pentru ca au fost pacalite, si au contribuit la tragedia siriana?