Adevarul: Ponta, primul clasat in topul increderii
Premierul Victor Ponta are o cota de incredere de 43,1% in luna mai, fata de 24% in aprilie, potrivit unui sondaj realizat de IMAS la comanda ziarului "Adevarul".
Preluarea puterii executive l-a propulsat pe Victor Ponta pe primul loc in topul increderii in politicieni: premierul are 43,1% aprecieri pozitive, potrivit unui sondaj realizat de IMAS in luna mai.
Cu o luna in urma, cand se afla in opozitie, Victor Ponta beneficia de increderea a 24% din cei intervievati. Cresterea de popularitate a unui politician dupa preluarea puterii este un fenomen care s-a petrecut, in ultimii 20 de ani, odata cu instalarea fiecarui Guvern.
Scorul lui Victor Ponta este explicat si de faptul ca sondajul a fost efectuat in perioada 9-15 mai, in prima saptamana a noii guvernari.
In acel moment, Guvernul Ponta abia se instalase la Palatul Victoria si trecuse doar prin doua scandaluri: cel legat de incompatibilitatea lui Victor Alistar si cel legat de plagiatul Corinei Dumitrescu.
Pe de alta parte, inca din primele zile, premierul Victor Ponta a anuntat "reintregirea salariilor". Chiar daca masura fusese propusa de presedintele Traian Basescu, iar premierul Ungureanu se declarase de acord, noul prim-ministru a fost cel care a luat decizia efectiva.
Ponta a reusit, in acest fel, sa il depaseasca la capitolul incredere pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cotat cu 39,1%. Isarescu nu se numara printre personalitatile masurate lunar (presedinte, premier, sefi de partide), iar la ultima aparitie intr-un sondaj IMAS, in iunie 2011 era cotat cu 32,2%.
Preluarea puterii a avut ca efect si cresterea de popularitate a partenerului de alianta al lui Ponta, presedintele PNL Crin Antonescu. Seful PNL beneficiaza de increderea a 32,4% din romani, cu opt procente mai mult decat in luna aprilie, cand era cotat cu 24,4%.
Crin Antonescu a revenit la cea mai ridicata cota de popularitate pe care a mai avut-o in iulie 2010 cand era cotat cu 32,5%.
MRU ramane popular
Plecarea de la Palatul Victoria nu a afectat foarte mult increderea romanilor in fostul premier Mihai Razvan Ungureanu. Acesta beneficiaza de aprecierea a 22,1% din cei intervievati, fata de 23,5% luna trecuta. Scaderea de 1,4% se incadreaza in marja de eroare a sondajului de 3%.
Ungureanu a petrecut putin timp la Palatul Victoria si nu a fost asimilat de populatie cu PDL, partid aflat in scadere de popularitate. Ungureanu nu s-a inscris in PDL si a insistat pe faptul ca este membru PDL.
In plus, fostul premier a pierdut guvernarea in urma unei motiuni de cenzura in conditiile in care PDL nu a dat senzatia ca se bate cu adevarat pentru ramanerea la putere. Ungureanu a parut ca a fost victima unor sforarii politice, fara a fi implicat in astfel de jocuri.
Sondajul mai releva si intrarea in topul increderii a doi dintre ministrii "grei" ai Cabinetului Ponta. Florin Georgescu, detinatorul portofoliului Finantelor, este cotat cu 21,9% in conditiile in care el a parut ministrul care tine echilibrul intre promisiuni si posibilitati.
Ministrul Internelor, Ioan Rus, beneficiaza de aprecierile a 15,5% din subiectii sondajului. Paradoxal, nominalizarea lui Ioan Rus a fost criticata in interiorul PSD, primarul Constantei, Radu Mazare afirmand ca a fost vorba de o "dambla" a premierului Victor Ponta.
Datele sondajului
Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda ziarului "Adevarul" in perioada 9-15 mai 2012, pe un esantion reprezentativ din punct de vedere sociologic de 1.038 de persoane. Barometrul are o marja de eroare de plus/minus 3%.