Informatia.ro (AMOS News) a monitorizat cele mai importante evenimente, inregistrate in saptamana trecuta. Va prezentam clasamentul primelor subiecte de presa, in functie de impactul lor asupra opiniei publice. Locul 5 : Traian Basescu, la 60 de ani

5. Traian Basescu, la 60 de ani
Chiar daca a mai imbatranit cu un an, presedintele Traian Basescu a ramas la fel de incisiv. In ajunul zilei sale de nastere a avut grija sa mai "dea peste bot" reprezentantilor unor categorii profesionale din Romania. Presedintele a lovit, din nou, in magistrati. Acesta le-a transmis joi judecatorilor ca Comisia Europeana a anuntat ca nu va mai plati din bani europeni proiecte in care justitia decide cine sunt castigatorii licitatiilor.
Basescu a explicat ca Justitia se substituie Executivului si decide cine sunt castigatorii unor proiecte de infrastructura. Presedintele a spus ca autoritatile UE au avertizat ca nu vor plati din bani europeni proiecte al caror castigator e stabilit prin procese si ca banii pentru aceste proiecte trebuie sa vina de la stat. "Justitia trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa se mai substituie la nesfarsit Executivului. (...) Nu puteti fi si Legislativ, si Executiv, si de toate", a transmis Traian Basescu.
"Unele procese intarzie 10 ani, veselia e mare", a atentionat joi presedintele Traian Basescu magistratii, la Reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei de la Ministerul Justitiei.
"Poate maine veti da o hotarare cine e seful statului. (...) Judecatorii isi autoincarca agenda pentru ca nu judeca dosare, tot amana. (...)Daca am pune in aplicare deciziile judecatoresti din Romania, am fi intr-o situatie dificila. (...)cat la suta din dosare sunt amanate si se batjocureste procedura? (...) degeaba facem coduri noi daca nu respectam legea. Ma intreb cum se poate pune justitia in situatii atat de dificile? (...)", s-a intrebat presedintele tarii ironic.
La fel de dur a fost presedintele Traian Basescu la adresa autoritatilor de la Kosovo. Acesta a declarat luni ca recunoasterea acestui stat nu se va materializa pana cand nu se va ajunge la o intelegere intre autoritatile de la Belgrad si cele de la Pristina.
Referitor la actiunile KFOR in aceasta regiune, Traian Basescu a declarat: "Dorim ca acestea sa fie si in viitor echilibrate, neutre fata de statut, fara a reflecta o recunoastere implicita a Kosovo. Cu privire la participarea Romaniei la KFOR, doresc sa subliniez ca ne vom mentine participarea cu militari in cadrul NATO", a spus Basescu.
Pe de alta parte, Basescu a subliniat ca Romania sustine in continuare aprofundarea cooperarii NATO-Serbia.
Mult mai concilianta a fost atitudinea sefului statului in cadrul vizitei pe care a intreprins-o la Negotin. Dupa discutiile avute cu omologul sarb, Boris Tadic, Basescu a spus ca Timocul este o prioritate pentru Romania, dar si o masura a onestitatii relatiilor bilaterale romano-sarbe.
"Cum ar fi priviti minoritarii romani din Serbia daca tara noastra s-ar opune avansului ei catre UE? Dar trebuie sa stim la momentul potrivit sa aducem argumentele necesare respectarii drepturilor minoritarilor romani si din Valea Timocului, si din Voivodina si de peste tot unde traiesc in Serbia. Timocul, dupa aceasta ultima discutie pe care am avut-o cu presedintele Tadic, este pentru noi o prioritate si este o masura a onestitatii relatiilor noastre bilaterale", a spus Basescu la intalnirea avuta cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Serbia. De asemenea, Basescu a vorbit si despre faptul ca senatori romani au sugerat ca Romania sa nu adopte in parlament acordul de asociere al Serbiei pana cand nu va fi rezolvata situatia romanilor din Timoc.
"Nu prin santaj fata de un prieten traditional putem rezolva problemele, ci prin discutii si prin intelegere. Exigenta noastra este ca drepturile pe care le dam noi minoritatii sarbe din Romania sa fie recunoscute si minoritatii vlahe din Valea Timocului", a concluzionat presedintele Traian Basescu.