Presedintele Comisiei Juridice din Senatul Romaniei, Toni Grebla, a declarat ca ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ar trebui sa isi asume un eventual raport de tara negativ al Comisiei Europene.
"Ar trebui sa inteleg ca un raport de tara care s-ar lasa si cu niste sanctiuni, ar trebui asumat de cineva. Politic, trebuie asumat de cei care au facut in asa fel incat lucrurile sa iasa prost pentru Romania. Eu sper ca raportul sa nu contina acel capitol de sanctiuni. Sigur, daca va zice acolo ca MJ n-a initiat nu stiu ce acte normative care erau necesare justitiei, este clar ca vina este a MJ, cel putin in viziunea UE. Eu nu pot sa afirm nimic acum pana cand nu vom vedea raportul de tara. Daca raportul de tara va fi defavorabil, e normal ca cineva sa mai si raspunda", a spus Toni Grebla la finalul audierilor lui Catalin Predoiu, pe tema evolutiei sistemului juridic in contextul raportului Comisiei Europene, care va fi publicat in iunie.
Toni Grebla si-a argumentat declaratia afirmand ca Ministerul Justitiei are rolul de a interoga institutiile subordonate cu privire la activitatile lor. "Noi avem un integrator pe justitie in tara. Rolul principal si meritele in cazul in care justitia nu merge bine revine Ministerului Justitiei, si cand lucrurile nu merg bine, trebuie sa apartina tot Ministerului Justitiei. Dar sunt multe institutii care au atributii in acest sens, nu numai MJ. Vom vedea ce va cuprinde raportul de tara", a adaugat Grebla.
Potrivit lui Toni Grebla, la audierea din Comisia juridica a ministrului Justitiei, nu s-a facut o analiza a activitatii Ministerului, ci a sarcinilor care-i revin pentru indeplinirea criteriilor avute in vedere de Comisia Europeana atunci cand evalueaza situatia din Romania.