Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), László Tokés, si-a reconfirmat legitimitatea. Dupa ce si-a anuntat demisia din functie la inceputul lucrarilor CNMT, Tökés si-a depus din nou candidatura si a fost reales cateva ore mai tarziu.

La debutul sedintei, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, episcopul reformat László Tökés, a anuntat sambata la Targu Mures ca renunta la calitatea de presedinte al acestui for si a afirmat ca nu stie daca va mai candida pentru un nou mandat.
Conform afirmatiilor sale, demisia este o reactie “la tendintele de scindare a CNMT de catre Consiliul National Secuiesc (CNS)“.
Tökés si-a lasat de la bun inceput o portita de scapare, declarand ca nu este hotarat daca va mai candida pentru un nou mandat si ca se va orienta “in functie de evolutia sedintei CNMT si de luarile de cuvant“ din reuniune. Nemultumirile episcopului reformat erau legate de guvernele roman si ungar si de UDMR, deoarece activitatea acestora pericliteaza situatia maghiarilor din Transilvania si cauza autonomiei.
“Asa cum puterea ungara a inlocuit dubla cetatenie cu mici avantaje, tot asa, autonomia se vrea inlocuita prin Legea minoritatilor si cu asta sa se inchida gura maghiarilor din Transilvania. Este evident ca Bucurestiul, UDMR si Budapesta formeaza o axa“, a declarat el.

Revenirea

Spre sfarsitul sedintei, cand a sosit timpul pentru alegerea unui nou presedinte al CNMT, László Tökés a fost singurul candidat. Candidatura lui a fost propusa de catre presedintele Scaunului Mures, Fodor Imre. “Cand mi-am prezentat demisia am fost cinstit, chiar daca imi expirase mandatul. Cred ca, dupa cum se prezinta situatia, pot accepta aceasta candidatura“, a declarat Tökés de la tribuna.
In urma votului, László Tökés a primit un nou mandat, fiind inregistrate numai patru abtineri, intre care si cea a fratelui sau, Andras Tökés. In timpul lucrarilor, Tökés a propus infiintarea unui Consiliu Permanent Maghiar, pentru reprezentarea problemelor importante ale maghiarimii. “Acest Consiliu Permanent Maghiar ar avea sarcina de a asigura convergenta de reprezentare a principiului autonomiei si a intereselor maghiarimii si va fi format din politicieni, reprezentanti ai bisericilor si ai societatii civile“, a spus Tökés.
Propunerea nu a mai fost supusa la vot, urmand sa fie discutata mai intai in cadrul Comisiei Permanente a CNMT.