Fostul secretar al Consiliului Judetului, Dragu Togan, cere 4 milioane de lei daune de la persoanele responsabile de emiterea dispozitiei prin care a fost destituit din functie, printre acestea numarandu-se si ex-presedintele institutiei, Eugen Durbaca.

Plecarea lui Dragu Togan a ridicat numeroase semne de intrebare in 2007, insa cum partile implicate au refuzat sa comenteze la acel moment, s-a aflat extrem de putin despre cele intamplate. Odata cu introducerea actiunii in justitie de catre fostul secretar al judetului s-a facut putina lumina in legatura cu destituirea sa.

Pe lista persoanelor chemate in judecata de Dragu Togan se numara Sorina Tatara - sefa Serviciului Gestionare a Resurselor Umane, Bojoc Sorina Iulia - director executiv in cadrul Directiei Juridice, Nedelcu Alina Georgeta - consilier juridic si Capatana Catalina - consilier juridic, in fruntea listei gasindu-se Eugen Durbaca, fost presedinte al Consiliului Judetului Galati.

In actiunea formulata la Tribunalul Galati, fostul secretar al forului deliberativ judetean le reproseaza celor de mai sus ca au contribuit la emiterea Dispozitiei 497/19.12.2007, prin care el a fost eliberat din functie, acordandu-i-se in schimb functia de consilier clasa I, grad superior, treapta a treia. Dragu Togan sustine ca Eugen Durbaca nu si-a motivat dispozitia la momentul cand l-a eliberat din functie si a precizat in cererea de chemare in judecata ca actiunea fostului presedinte al CJ Galati reprezinta un "exces de putere". Pe 14 ianuarie 2008 fostul secretar al CJ Galati a cerut revocarea dispozitiei amintite, dar actul administrativ a ramas in vigoare.

De unde a pornit totul?

Toata povestea se invarte in jurul dosarului 5.064/121/2007, aflat pe rolul Sectiei comerciale a Tribunalului Galati si care privea validarea unui mandat de consilier judetean, procedura standard conform noilor reglementari in domeniu. Partea proasta este ca in decizia judecatoreasca s-a consemnat ca Togan ar fi reprezentat institutia la proces, lucru pe care nu il putea face pentru ca legea ii interzice.

In opinia fostului secretar al Consiliului Judetului, este vorba doar de o eroare materiala, care putea fi usor indreptata la cererea CJ Galati. Pozitia lui Togan a fost confirmata si de Catalin Busila, consilier juridic la acea data in cadrul CJ Galati, care a declarat ca a uitat sa depuna delegatie de reprezentare in dosar. Ulterior, acesta si-a dat demisia de la CJ, dar dispozitia de destituire a lui Togan nu a fost revocata. Contactat de noi, Dragu Togan a refuzat sa faca vreun comentariu pe marginea celor intamplate la finele anului trecut.

In schimb, Eugen Durbaca ne-a precizat ca actiunea de destituire a fost realizata cu respectarea prevederilor legale. "Orice persoana poate da pe oricine in judecata. Asta nu inseamna ca persoana reclamata este vinovata. Eu nu stiu nimic de aceasta actiune, dar cu siguranta vom fi chemati si ne vom spune punctul de vedere. Tot ce va pot spune este ca, inainte de-a ajunge la mine, toate actele trec pe la biroul juridic, deci tot ce s-a facut, s-a facut cu respectarea legii", ne-a declarat fostul presedinte al CJ Galati.

"Banii nu acopera prejudiciul creat, dar vinovatia poate fi sanctionata"

Prin procesul deschis la Tribunalul Galati, fostul secretar al CJ Galati a solicitat ca Eugen Durbaca sa fie obligat la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat daca ramanea in functie. Dragu Togan a cerut ca toate persoanele implicate in actiunea de destituire sa plateasca daune morale in cuantum de 4 milioane de lei pentru prejudiciul de imagine pe care i l-au creat.

"Prejudiciul moral mi-a fost cauzat prin acest act administrativ, intrucat acesta survine dupa 31 de ani de activitate in administratia publica, dupa o cariera universitara si dupa crearea unei reputatii nepusa niciodata la indoiala. Solicit paratilor sa prezinte macar o singura proba din care sa rezulte slaba mea pregatire profesionala. Socotesc, insa, ca suma de bani solicitata nu acopera prejudiciul moral creat, dar consider ca, in felul acesta, vinovatia poate fi sanctionata", a precizat Dragu Togan in cererea de chemare in judecata. In cazul in care actiunea va fi admisa, fostul secretar al Consiliului Judetului isi poate recapata postul.