Comisiile juridice reunite si Comisia pentru integrare europeana ale Parlamentului Romaniei au dezbatut ieri proiectul de lege prin care se ratifica Tratatul de aderare a Romaniei la UE, semnat la 25 aprilie la Luxemburg.
La sedinta parlamentarilor a fost prezent si Leonard Orban (foto), negociatorul-sef cu UE si secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene. Acesta a facut o scurta prezentare a prevederilor tratatului, a clauzelor de salvgardare si a modalitatii in care sunt activate. El a sustinut insa ca acest tratat reprezinta rezultatul negocierilor din perioada februarie 2000 - decembrie 2004 si ca este “de doua ori mai prost decat ar trebui sa fie“.
Reprezentantii tuturor partidelor politice si-au exprimat sustinerea fata de ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE.
Social-democratul Antonie Iorgovan a tinut sa precizeze ca momentul in care Romania va deveni membru UE va coincide cu intrarea in vigoare a noii Constitutii europene, daca aceasta va fi adoptata de fiecare stat membru. Ca atare, Iorgovan a punctat ca votul care va fi dat de Parlamentul Romaniei privind ratificarea Tratatului de aderare semnifica si acceptarea de catre statul roman a Tratatului constitutional.
Coleg de partid, Vasile Puscas, fost negociator-sef cu UE, a subscris la afirmatiile lui Antonie Iorgovan, adaugand ca este foarte importanta organizarea unor campanii de informare intense pe diferite aspecte legate de integrarea europeana. Necesitatea unei campanii de informare atat in plan intern, cat si extern a fost punctata si de Silvia Ciornei, senator conservator.

Amendament aprobat

Proiectul de lege privind ratificarea Tratatului de aderare a fost votat de toti membrii comisiilor. Senatorul PSD Serban Nicolae a propus un amendament, adoptat de majoritatea celor prezenti, prin care se clarifica textul initial elaborat de Guvern.
Articolul 2 al proiectului, care precizeaza ca Parlamentul, presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii, a fost completat cu mentiunea ca este vorba despre obligatiile Romaniei. Proiectul de lege va fi supus votului plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului saptamana viitoare.