Opozitia incearca sa tempereze elanul actualei Coalitii prin motiuni simple. Ieri, atat la Senat, cat si la Camera Deputatilor PSD si PRM au depus cate o motiune simpla. Dezbaterile pe marginea acestora vor amana verdictul pentru modificarea regulamentelor celor doua Camere si pe cel privind schimbarea lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase.
Iritata de insistenta actualei Coalitii pentru schimbarea celor doi presedinti ai Camerelor, Opozitia a decis sa depuna motiuni pe banda rulanta. Ieri, PRM a depus la Senat motiunea simpla „Alianta D.A.-Dezastrul Agriculturii“, prin care se cere demiterea ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, pentru gestionarea necorespunzatoare a problemelor din agricultura romaneasca. Acest anunt a fost facut in plenul Senatului de Gheorghe Funar, secretarul acestei formatiuni politice, care a mentionat ca motiunea a fost semnata de 40 de senatori. Alaturi de cei 19 senatori PRM, 21 de senatori PSD au semnat acest document.
Dezbaterea motiunii va intarzia dezbaterea pentru votarea noului regulament. Introducerea pe ordinea de zi a dezbaterii noului regulament al Senatului nu a avut sorti de izbanda in sedinta de plen de ieri a Camerei Superioare a Parlamentului.
Puterea si Opozitia au facut un adevarat spectacol de argumente pro si contra demersului.
Liderul democrat Maria Petre a propus la inceputul lucrarilor votarea introducerii regulamentului pe ordinea de zi a sedintei. In replica, social-democratii Ion Solcanu si Doru Ioan Taracila au explicat ca atat in vechiul regulament, cat si in cel nou exista prevederea potrivit careia trebuie alocata o perioada de trei zile intre depunerea unei initiative la casutele de lucru ale parlamentarilor si dezbaterea acesteia in plen. Proiectul de regulament le-a parvenit senatorilor abia luni, dupa ora 17.00, ca atare ar fi fost in afara regulilor discutarea sa ieri.
Radu Berceanu a gasit solutia salvatoare, explicand ca nu exista nici un impediment regulamentar prin care sa nu se poata vota doar introducerea pe ordinea de zi a proiectului, urmand ca dezbaterea acestuia sa inceapa de luni. Nici aceasta varianta nu a convenit Opozitiei. In final, s-a votat un nou program de lucru pentru saptamana viitoare, care cuprinde lucrari in plen de luni pana joi, cu includerea pe ordinea de zi a regulamentului Senatului.

PSD mai trage de timp cu o motiune

Liderul actual al Camerei, Adrian Nastase, a anuntat in sedinta de ieri a plenului ca Grupul Parlamentar al PSD a depus o motiune simpla de cenzura cu tema „Nivelul de trai al cetatenilor - ultima preocupare a Guvernului Tariceanu“. Dezbaterea acestei motiuni a fost deja programata pentru miercuri.
Referitor la aceasta motiune, liderul Grupului Parlamentar al PD, Cristian Radulescu, a declarat ca a fost depusa de PSD pentru a se castiga cateva zile, cateva ore, pentru Nastase ca presedinte“. La randul sau, liderul Grupului Parlamentar PNL, Crin Antonescu, a subliniat ca aceasta motiune are un rol tactic, rolul de a mai prelungi aceasta agonie, aceasta agatare a lui Nastase de un scaun, un birou si un etaj“. El a recunoscut ca este corect ca liberalii sa respecte „un instrument al puterii“, mai ales ca preocuparea pentru saracie si succesul in materie de saracie a PSD sunt binecunoscute“.

Nastase nu renunta la fotoliu

Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a declarat ieri, iritat de situatia in care s-a ajuns cu schimbarea liderilor Senatului si Camerei, ca „este un atentat la democratie“, ca el nu este „un infractor“ care a luat conducerea Camerei „prin frauda, ci datorita milioanelor de voturi pe care le-a obtinut PSD“. Nastase a subliniat ca „solutia ar fi extrem de simpla: se adopta Regulamentul Camerei si el intra in vigoare la 30 de zile dupa publicarea in 'Monitorul Oficial', si in felul acesta se poate face controlul de catre Curtea Constitutionala (CC)“. El nu e de acord cu intentia lui Eugen Nicolaescu si Crin Antonescu si „alte genii juridice ale actualei Puteri“ de a schimba liderii Camerelor, fara sa se astepte decizia CC, pentru ca „ceea ce se intampla acum este, efectiv, o bataie de joc“. Nastase a adaugat ca „nu se poate ca, pe baza unei indicatii a lui Basescu din ianuarie, cand s-au dat instructiuni pentru schimbarea presedintilor Parlamentului, sa se se stabileasca o strategie care sa duca la ceea ce este, pana la urma, o epurare politica din partea dreptei in ceea ce priveste stanga din Romania“.