Secretarul de stat Mircea Toader si-a facut public ieri ultima parte din dosarul sau de urmarit. Elementele prezentate de democrat au fost pina de curind secretizate. Se pare ca principalul motiv pentru care Securitatea a decis sa-l urmareasca pe Mircea Toader a fost existenta banuielii ca acesta ar colabora cu teroristi libanezi. “Am primit si ultimul dosar secret de la CNSAS, care cuprinde motivatia principala a declansarii actiunii de urmarire. Am avut contact prin anul 1985 cu un cetatean libanez care era suspect de activitate potrivnica tarii. Numele libanezului nu a fost facut public. In dosar mai apare si faptul ca in 1982 am fost la consulatul si biblioteca SUA de la Bucuresti”, a precizat Mircea Toader.

Democratul a mai spus si ca i-a recunoscut pe cei care l-au turnat, fiind vorba despre apropiati. “Minculescu si Marian erau numele conspirative ale celor doi informatori din jurul meu. Minculescu este Ovidiu Gaina, iar Marian - Paul Gudusin. Un rol important il avea in aceasta afacere si tovarasul prim-secretar al comitetului judetean al PCR, care la acea data era Carol Dina”, a explicat Mircea Toader.

Amintire de la “filaj”

Din punctul de vedere al liderului democrat, dosarul sau de urmarit contine doar “porcarii”. Din acest motiv, pedistul sustine ca o parte din dosarul sau a fost secretizat pentru ca cei doi turnatori au fost pina de curind in activitate. “Cred ca unele parti din dosarul meu au fost secretizate pentru ca cei care m-au turnat pe mine au fost pina de curind informatori ai serviciilor secrete. Aceasta ar fi singura explicatie. Altfel nu vad nici un element care sa necesite secretizarea dosarului meu de urmarit”, a mai spus Mircea Toader.

Liderul democratilor galateni a mai spus si ca, in perioada in care s-a aflat sub filaj, a reusit sa-i descopere pe urmaritorii. “Am reusit, eu si sotia mea, sa-i fotografiem pe doi dintre oamenii Securitatii care lucrau la filaj. Am si acum fotografiile cu ei”, a incheiat Mircea Toader.

Mircea Toader si-a facut un obicei din a-si prezenta dosarul de urmarit atunci cind trece printr-un moment delicat din punct de vedere politic. Una peste alta, ultimele date din dosarul lui Toader arata ca democratul era suspectat de activitate potrivnica tarii.