Europarlamentarul PSD Titus Corlatean a anuntat ca sustine cresterea duratei de protectie a dreptului de autor asupra fonogramelor (fisiere audio), de la 50 la 95 de ani, si a subliniat ca aceasta modificare trebuie sa aduca beneficii concrete pentru interpreti.
Interventia lui Titus Corlatean a avut loc in cadrul audierii publice organizate de Comisia juridica a PE (JURI) privind "durata protectiei dreptului de autor si a altor drepturi conexe", dosar in care raportor este eurodeputatul Brian Crowley.
Propunerea de modificare discutata in JURI - cea a "Directivei 2006/116/CE din 12 decembrie 2006 privind durata protectiei copyright-ului si a unor drepturi conexe" - vizeaza cresterea perioadei de protectie a dreptului de autor asupra fonogramelor (fisiere audio), de la 50 de ani, cat este in prezent pe teritoriul Uniunii Europene, la 95 de ani, perioada care se aplica actualmente in Statele Unite.
De aceasta modificare ar urma sa beneficieze atat interpretii, cat si casele de productie. Masura ar contribui la imbunatatirea situatiei sociale a interpretilor, avand in vedere ca din ce in ce mai multi artisti traiesc mai mult decat cei 50 de ani de protejare a dreptului lor de autor. Concomitent, extinderea duratei de protectie ar fi si in folosul caselor de productie, deoarece ar genera venituri suplimentare din vanzarea de albume in magazine sau pe internet. "Sustin propunerea Comisiei Europene in sensul cresterii duratei de protejare a dreptului de autor pentru interpreti, de la 50 la 95 de ani. Subliniez, insa, ca aceasta modificare trebuie sa aduca beneficii concrete si nu declarative pentru artisti. Totodata, speram ca ea va determina o inflorire a industriei muzicale din UE. In urma discutiilor cu artisti romani si cu membri ai industriei de profil, voi propune amendamente la acest raport in perioada imediat urmatoare", a declarat Corlatean, prim-vicepresedintele JURI.