Liderul PIN Cozmin Gusa considera ca in problema intalnirilor lui Kondyakov din Romania Traian Basescu actioneaza "iresponsabil" si pune in pericol integritatea Romaniei. Referindu-se la declaratiile presedintelui suspendat privind legaturile omului de afaceri Alexandr Kondyakov cu premierul Tariceanu, Gusa crede ca Basescu este motivat de obtinerea succesului sau personal.
Gusa afirma ca Traian Basescu a premeditat asocierea numelui premierului cu interesele rusesti, precizand ca oamenii lui Basescu au anuntat acest lucru cu mult timp in urma. Potrivit liderului PIN, inca din 20 aprilie, intr-o scrisoare trimisa de Vladimir Tismaneanu organizatiilor neguvernamentale din Statele Unite, se vorbea despre criza politica din Romania, iar Traian Basescu era prezentat ca un aliat stabil al Statelor Unite, un om politic independent de interesele rusesti, in timp ce Calin Popescu-Tariceanu ar fi un om cu o relatie mai flexibila fata de interesele rusesti. Potrivit lui Gusa, Basescu a recurs la aceasta strategie de campanie, preluand strategia pe care o aplica Nicolae Ceausescu inainte de 1989.
"Traian Basescu si-a adus aminte de strategia de succes a lui Nicolae Ceausescu, care inainte de 1989, cand populatia murea de foame, prezenta mereu pericolul rusesc", a adaugat Gusa. "Presedintele nostru, mare actor si regizor de telenovele, un Sergiu Nicolaescu, a mai facut un lucru nepermis - a externalizat un conflict intern", a mai spus Gusa. (C.C.)