Crin Antonescu, vicepresedinte al PNL, a solicitat sambata retragerea Mariei Petre, Monicai Ridzi si Robertei Anastase de pe lista candidatilor PD la Parlamentul European, din cauza ca au lipsit de la dezbaterea in PE a rezolutiei privind libera circulatie in UE. El a precizat ca, la dezbaterea si aprobarea rezolutiei, din 15 noiembrie, din Parlamentul European, reprezentantii PD au lipsit, singurul prezent fiind europarlamentarul democrat Marian Jean Marinescu. "Europarlamentarii romani apartinand PD nu au avut nici cea mai mica influenta in a determina PPE sa nu arate cu degetul catre romani, singurul reprezentant democrat la dezbateri fiind Marian Jean Marinescu. Roberta Anastase, Monica Ridzi si Maria Petre nu au fost prezente la vot si nu conteaza daca erau la cumparaturi sau in campanie electorala cu portretul dirigintelui pe teritoriul Romaniei", a afirmat deputatul liberal. Opinia noastra ar fi ca cele trei doamne, respectiv domnisoare, sa fie retrase pe liste si sa se poata dedica cumparaturilor si cultului dirigintelui pana la finele carierei politice", a spus Antonescu, referindu-se la un afis de campanie al PD, intitulat "Prima promotie a noii clase politice", pe care sunt fotografiile eurocandidatilor PD si un loc liber sub care scrie "dirigintele" si care are aplicata inscriptia "ocupat cu referendumul".
La fel, premierul liberal Calin Popescu-Tariceanu a considera ca este indamisibil ca europarlamentarii PD sa nu voteze in Parlamentul European atunci cand interesele Romaniei sunt in joc, el facand referire la faptul ca democratii au lipsit de la votul privind aplicarea Directivei 34 a Comisiei Europene.
Si europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu il acuza pe presedintele Traian Basescu si pe liderii PD ca "nu au miscat niciun deget" ca sa convinga grupul popular european din PE sa voteze pentru rezolutia privind libera circulatie a cetatenilor UE in statele membre. "Cel mai important grup din Parlamentul European a votat impotriva rezolutiei care reafirma valorile europene. Din acest grup fac parte doua forte politice din Romania. PD chiar are slogan 'Cei mai buni din Romania pentru cei mai puternici din Europa'. Din pacate, acei puternici au fost impotriva Romaniei. Ne asteptam ca ei sa apere interesul national, sa adopte si sa sustina o pozitie favorabila Romaniei. Nici conducatorul de fapt al PD, nici europarlamentarii PD nu au miscat un deget sa incerce sa-si convinga colegii de grup sa nu se opuna rezolutiei si sa reafirme valorile europene fundamentale. Europarlamentarii democrati, cu exceptia unuia singur, au preferat sa nici nu fie prezenti la vot. Romanii, daca tot sunt chemati sa-i voteze pe cei mai puternici din Europa, trebuie sa stie ca voteaza impotriva interesului national", a declarat sambata Pascu.