Sedinta in care se prezinta Raportul asupra Strategiei Nationale de imbunatatire a situatiei romilor a fost intrerupta dupa discursul lui Traian Basescu de cativa tineri romi, care i-au imputat presedintelui apelativele la adresa unei jurnaliste,"tiganca imputita" sau "pasarica".
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Parlament, la prezentarea "Raportului asupra Strategiei Nationale de imbunatatire a situatiei romilor: Vocea comunitatilor", ca niciun program vizand minoritatea roma nu va avea rezultate daca romii nu vor constientiza ca au propria responsabilitate in problemele cu care se confrunta.
"Pana cand insasi minoritatea roma nu va fi constienta de propria ei responsabilitate, putem sa scriem inca zeci de rapoarte, putem mari ajutorul financiar oricat, putem mari oricat alocatiile sociale. Pana cand minoritatea roma nu va fi constienta ca are responsabilitate fata de ea insasi, problemele vor dainui. Marea problema a comunitatii este legata de veniturile pe care le are si de pozitionarea sa in societate. Niciodata veniturile romilor nu vor putea creste pana cand nu vor fi angajati, si nu vor putea fi angajati in posturi bine platite pana nu merg la scoala", a spus Traian Basescu.
Dupa discursul sustinut de seful statului, un grup de cativa tineri, membri ai Aliantei Civice a Romilor, au ridicat intr-o latura a salii, chiar in spatele locului unde se aflau presedintele si vicepremierul Marko Bela, niste fulare negre pe care erau inscrise mesajele: "5 ani de strategie, canci rezultate", sau "rom infractor fiziologic", aluzie la o afirmatie a ministrului de Externe, Teodor Baconschi. Ei au fost scosi din sala, iar unul dintre tineri a spus ca nu exista libertate de expresie nici macar in sala "Drepturilor omului" din Parlament. Presedintele Traian Basescu a intervenit cerand ca tinerii sa fie lasati sa protesteze, dar acestia nu s-au mai intors, marturisind ulterior ca nu au mai putut auzi interventia lui Traian Basescu.
"Mesajul nostru este ca de zece ani strategia pe care o prezinta dumnealor aici are buget zero, e verificabil. Ne-au luat dreptul sa ne exprimam, nu am zis nimic, nu am facut nimic, aveam doar niste bannere in care acuzam faptul ca demnitarii care au discursuri si atitudini rasiste ajung in ipostaza de a ne vorbi noua despre faptul ca nu ne trimitem copii la scoala", a spus, apoi, pe hol, Florin Manole, unul dintre membrii Aliantei.