Prima "Cafenea plitica" a fost lansata, ieri, la Clubul Cairo din Targu Jiu, unde au fost prezenti peste 60 de tinerii din TSD, precum si din cadrul organizatiilor de tineret ale PNL si PC Gorj. Tinerii angajati politic doresc sa se intalneasca periodic in cadrul "Cafenelei politice" pentru a pune bazele unei platforme de dezbatere si dialog. Din partea Organizatiei Centrale a TSD au fost prezenti la Targu Jiu: Ioana Pop, secretarul general al Organizatiei Centrale a TSD, precum si vicepresedintii TSD, Gabriel Petrea si Razvan Cretan.
Reporter: Ce isi propune "Cafeneaua politica"?
Ioana Pop: Ma bucur ca aceasta initiativa intitulata "Cafeneaua politica", pornita de la Bucuresti, se materializeaza prima data la Targu Jiu. Tinerii social-democrati se vor intalni cu tinerii liberali si conservatori pentru a pune bazele unei strategii comune de actiune. Vrem sa realizam un "decalog" al problemelor cu care se confrunta tinerii din judet si sa gasim solutii concrete. Vom extinde acest proiect la nivelul intregii tari. Noi, tinerii, putem sa depasim problemele de ideologie, suntem de varsta apropiata, avem aceleasi probleme, aceleasi deziderate.
Reporter: Mai sunt atrasi tinerii de politica?
Ioana Pop: Avem solutii pentru problemele tinerilor. Tinerii social-democrati vad alt mod de a face politica. Tinerii din Romania trebuie sa se implice fie in actiuni desfasurate de ONG-uri, fie sa intre in partide si sa faca proiecte, sa determine partidele sa faca politici pentru tineri.
Reporter: Cat de mare e distanta dintre vorbe si fapte?
Ioana Pop: Noi am lansat acea propunere cu 10.000 de euro pentru tinerii care se stabilesc in mediul rural si a fost privita cu suspiciune de actuala putere, iar ulterior si-a asumat-o. Cu o floare nu se face insa primavara. E nevoie de masuri in mai multe directii. Avem si acea campanie privind consumul de produse romanesti, dar si o campanie intitulata "Cartea de acasa". Am strans mii de carti de la membrii nostri si le-am trimis tinerilor plecati cu familiile in strainatate, sa nu uite limba romana si cultura noastra.
Reporter: Au acces tinerii la posturile publice fara sa fie membri de partid?
Ioana Pop: Este foarte important sa oferim traininguri pentru pregatirea tinerilor. Trebuie sa existe un corp de tehnocrati. Credem ca schimbarile politice nu trebuie sa treaca mai jos de ministri si secretari de stat. Acum nu poti sa fii director fara sa ai sustinerea politica a unui partid. Noi, tinerii, militam pentru depolitizarea administratiei.