Ziua "Unirii Mici" si faptuitorul ei, Alexandru Ioan Cuza, vor fi evocate, luni, la Timisoara, printr-o serie de manifestari si depuneri de coroane la bustul Principelui Unirii si la efigia de la Casa Cuza, unde acesta a fost gazduit o noapte, in drumul sau spre exil.
In ultima noapte petrecuta pe pamant romanesc, Cuza si familia au innoptat la hanul "La Trompete" din Timisoara, fiind primit in oras de autoritati cu onorurile cuvenite unui domnitor. Capitanul suprem al Timisoarei acelei vremi, Petru Cremena, organizase manifestari de simpatie la care a participat intreaga suflare a urbei. ‘Daca se poate aduce un repros Principelui, acesta ar fi prea marea sa indulgenta, bunatate si incredere fata de persoane care nu au fost demne de acesta‘ - conchidea publicatia Temeswarer Zeitung‘, a afirmat Dudas.
Dupa-amiaza, timisorenii se vor putea prinde intr-o hora a unirii, in Piata Operei, unde-si va da concursul Fanfara Pro Amicitia. Unirea Principatelor Moldova si Tara Romaneasca, numita si Mica Unire, a avut loc la data de 24 ianuarie 1859.