Nici liberalii nici democratii nu au recunoscut de ce au aminat fuziunea, insa si unii si altii au prins glas cind a venit vorba de impartirea functiilor. Tibuleac, seful PNL Botosani, nu vrea sa imparta "unul la unu " functiile cu democratii lui Dragus. Chiar si seful lui, Tariceanu, a spus ieri ca Partidul Democrat a "pornit un pic cam tare " cu fuziunea.

Partidul Democrat a propus ieri Partidului National Liberal realizarea fuziunii dintre cele doua formatiuni politice in cel mult sase luni, in acest sens fiind creionat si un calendar al activitatilor premergatoare care vor trebui sa culmineze in data de 15 iulie cu un congres de fuziune. Liderul PD Emil Boc a anuntat, la finalul sedintei de ieri a Biroului Permanent National (BPN) al partidului, ca Partidul Democrat se pronunta in favoarea fuziunii cu PNL si propune un calendar de realizare a acesteia care sa se finalizeze printr-un congres in data de 15 iulie, iar noua formatiune sa fie de centru-dreapta si sa se afilieze la Partidul Popular European (PPE). In opinia democratilor, fuziunea trebuie sa porneasca de la principiul paritatii de unu la unu intre PD si PNL. De asemenea, PD considera ca denumirea formatiunii rezultate in urma fuziunii va trebui sa contina in mod obligatoriu titulaturile celor doua partide.
Diferendele dintre organizatiile judetene ale PNL si PD s-au facut simtite imediat dupa propunerea facuta de conducerea centrala a democratilor. Acestea au plecat de la modul de impartire a functiilor de sefi, senatorul Mihai Tibuleac, presedintele PNL Botosani, nefiind de acord cu paritatea de "unu la unu " propusa de democrati. "Nu e vorba de ce cred eu. Uitati-va la cite mandate de primari, de consilieri judeteni si consilieri locali am obtinut la alegeri. Nu o spun eu, o spune matematic ", afirma parlamentarul. El este de acord ca paritatea sa fie cea propusa de liderii PD, numai ca aceasta ar trebui sa se inchida astfel la nivel national, insa la judete, printre care si Botosaniul, sa se tina cont de ce a obtinut fiecare formatiune la alegeri.
In schimb, deputatul Radu Dragus, presedintele PD Botosani, crede ca paritatea este una corecta si trebuie aplicata inclusiv in judetul nostru. "Unu la unu s-a calculat ca imagine actuala a celor doua formatiuni ", spune parlamentarul. Ambii lideri politici sint insa de acord ca unificarea poate fi realizata pina la 15 iulie, termenul propus de PD.
Noul partid s-ar putea numi, spre exemplu, Partidul Dreptate si Adevar (PNL-PD). Presedintele PD a precizat ca, dupa sedinta BPN al partidului, l-a sunat pe liderul PNL Calin Popescu Tariceanu, pentru a-l informa in legatura cu aceste decizii.
Presedintele Partidului National Liberal (PNL), Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ieri, referindu-se la decizia PD de a stabili un calendar al fuziunii ca se bucura ca, in sfirsit, dupa un an de lungi insistente din partea PNL, PD s-a urnit; "dar acum, cind s-a urnit, a pornit un pic cam tare ". El a informat ca a avut o discutie telefonica cu Emil Boc despre hotarirea luata de PD, adaugind insa ca liberalii au stabilit termenul de 24 februarie pina la care filialele sa se pronunte asupra fuziunii.
"Ne-am organizat, ne-am mobilizat numai ca in PNL deciziile se iau cu consultarea organizatiilor ", a spus Tariceanu. El a tinut sa puncteze ca o asemenea decizie "nu poate fi impusa de conducerea centrala ". Tariceanu a spus ca deja zece filiale s-au pronuntat, iar dintre acestea numai una s-a declarat impotriva fuziunii.


Calendarul fuziunii propus de PD

- 1 februarie-31 martie: dezbateri in structurile locale ale celor doua partide si constituirea comisiilor paritare locale, pina la nivel de municipiu;
- 1-30 aprilie: constituirea comisiilor paritare judetene;
- 1-10 mai: constituirea comisiei pentru organizarea congresului si a comisiei pentru elaborarea statutului formatiunii politice rezultate in urma fuziunii;
- 10-31 mai: finalizarea proiectului de statut si a calendarului de convocare a structurilor politice ale PD si PNL in vederea fuziunii;
- 1-15 iunie: dezbateri si formularea de amendamente la statut in comisiile paritare judetene;
- 15-25 iunie: finalizarea statutului;
- 1 iulie: aprobarea fuziunii in structurile politice ale PD si PNL;
15 iulie: congresul de realizare a fuziunii PD-PNL.