Romania ar fi platit recompense pentru a obtine eliberarea ostaticilor sai din Irak!
Dezvaluirile au aparut in editia de ieri a cotidianului The Times, care sustine de asemenea ca Franta, Germania si Italia ar fi cheltuit milioane pentru a-si aduce ostaticii acasa. Potrivit sursei citate, la fel ar fi procedat si guvernele din Iordania, Suedia si Turcia. Publicatia se bazeaza pe documente detinute de oficiali ai securitatii de la Bagdad care au contribuit la solutionarea unora dintre crizele ostaticilor din Irak.
Potrivit documentelor la care face referire The Times, Franta, Germania si Italia au platit 45 de milioane de dolari pentru a obtine eliberarea ostaticilor rapiti in Irak. Cele trei guverne au negat public in mod repetat ca ar fi platit vreo recompensa. Articolul a provocat reactii dure din partea unora dintre diplomatii occidentali, nemultumiti ca Parisul, Berlinul si Roma au incurajat, prin acordarea de recompense, gruparile de crima organizata sa ia si alti ostatici straini.
Potrivit raportului, Franta a platit in total 25 de milioane de dolari pentru eliberarea lui Georges Malbrunot, in decembrie 2004, si a lui Florence Aubenas, in iunie 2005. Italia a oferit 11 milioane de dolari pentru eliberarea Simonei Pari, a Simonei Torretta si a Giulianei Sgrena, in 2004 si 2005.
In ce priveste Germania, aceasta ar fi oferit rapitorilor opt milioane de dolari pentru a asigura eliberarea a trei ostatici, inclusiv a lui Rene Braeunlich si Thomas Nitzschke, pusi in libertate luna aceasta. In raport se mai afirma ca alte cateva guverne, intre care cele ale Iordaniei, Romaniei, Suediei si Turciei ar fi platit la randul lor recompense pentru eliberarea ostaticilor lor. La fel, unele companii americane cu contracte de reconstructie in Irak.
Marea Britanie nu a apelat la aceasta practica, sustine The Times, in schimb a decontat "cheltuielile" intermediarilor care au ajutat la eliberarea unor ostatici.