Cotidianul "The Financial Times" a publicat in editia online un material in care apreciaza ca Romania si-a incetinit vizibil ritmul reformelor de la momentul aderarii la UE. Cotidianul britanic vorbeste despre faptul ca "luna de miere" dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu a luat sfarsit si ca, judecand dupa virulentele certuri in public ale celor doi, este greu de crezut ca in urma cu doi ani cei mai proeminenti doi politicieni ai Romaniei erau aliati apropiati.
Autorul materialului apreciaza ca interventia telefonica a presedintelui Basescu in direct la TVR, unde era invitat premierul Tariceanu, reprezinta Cea mai recenta si cea mai daunatoare ilustrare a disputei din ce in ce mai inversunate dintre cei doi.
"Dupa ce premierul a sugerat ca Basescu si-a depasit in mod repetat autoritatea constitutionala, temperamentalul presedinte a telefonat pentru a-l admonesta pe Tariceanu in fata natiunii, la o ora de maxima audienta. L-a acuzat pe Tariceanu ca inchide ochii la coruptia din sectorul energetic al Romaniei.
Tariceanu a replicat: "Sunteti un mincinos", comenteaza "The Financial Times". Cotidianul britanic mai apreciaza ca diplomatii straini, care adesea spun ca focul de artificii este doar un scenariu prestabilit, si-au clatinat capul a dezaprobare si au inceput sa-si faca griji despre o criza reala a guvernarii.

O situatie de care s-au temut pesimistii

"Acesta este exact genul de situatie de care se temeau scepticii cand UE examina candidatura Romaniei", conchide "Financial Times".
"Tara a facut progrese semnificative in ceea ce priveste reformele, in eforturile sale de a castiga aderarea, dar acum pare sa fi renuntat, asa cum un copil plictisit abandoneaza o jucarie veche", comenteaza cotidianul britanic.
"The Financial Times" mai subliniaza ca incetinirea ritmului reformelor, cearta politica si perspectiva din ce in ce mai clara a alegerilor anticipate par sa nu fi afectat atractia investitorilor pentru Romania.
Materialul din publicatia financiara mentioneaza in acest sens opinia lui Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul la Bucuresti al Fondului Monetar International, potrivt caruia investitorii inteleg ca exista un anume risc de instabilitate in cazul guvernelor de coalitie.