O vanzare necurata de pamant din zestrea privata a Baniei este pe cale de a primi avizul de legalitate al Prefecturii Dolj, dupa ce juristii institutiei au revenit asupra unei prime analize, in care considerasera nelegal modul de tranzactionare.
Prefectura presteaza un soi de alba-neagra in cazul hotararii Consiliului Local Municipal Craiova prin care a fost aprobata vanzarea prin negociere directa a 600 de metri patrati de teren din curtea Spitalului de Neuropsihiatrie catre firma Prima Medical, care a si construit pe acea suprafata un centru de diagnostic. Juristii Prefecturii Dolj, institutia de control a legalitatii actelor de administratie publica, au redactat un prim raport de constatare in urma cu zece zile, cerand revocarea deciziei pe motiv de nerespectare a legii. In document se arata ca prin aplicarea hotararii CLM va fi incalcat un articol din Legea nr. 50, care prevede ca vanzarea terenurilor apartinand domeniului privat se va realiza prin licitatie publica. Aceiasi juristi se razgandesc cateva zile mai tarziu, afirmand ca acel raport a fost o eroare si ca, de fapt, municipalitatea are dreptul sa instraineze domeniul privat fara licitatie publica in cazul Prima Medical, fara insa a putea invoca un text de lege in sprijinul acestui punct de vedere. "Am discutat si cu domnul director si am ajuns la concluzia ca hotararea poate primi avizul de legalitate. Consiliul local are dreptul de a da acel teren si gratis", a declarat atunci consilierul juridic Ciurlin Paulon din cadrul Prefecturii Dolj. Mai rezervat, seful sau, directorul Directiei controlul legalitatii actelor, Eugen Marinescu, a sustinut ca nu este clar daca directia va aviza hotararea. "Trebuie sa mai cautam. S-ar putea sa descoperim niste exceptii de la articolele care stipuleaza organizarea de licitatie publica in astfel de situatii", a precizat Marinescu, referindu-se la obiectivele cu caracter social sau de binefacere, locuinte sociale si alte asemenea constructii.
Exceptie de la exceptii
Legea nr. 50, a autorizarii constructiilor, spune la articolul 15 ca pot fi concesionate ori date in folosinta pe termen limitat, fara licitatie publica, terenuri, in vederea edificarii unor imobile de interes public, dar nu si vandute. Atat Legea nr. 50, cat si Legea administratiei publice locale hotarasc ca bunurile din domeniul privat vor fi vandute numai prin licitatie publica. Directorul Eugen Marinescu nu a putut demonstra ca unitatea de diagnostic a firmei Prima Medical reprezinta un obiectiv cu caracter social, atata vreme cat Prima Medical este o societate comerciala care presteaza prin intermediul centrului de diagnostic servicii recompensate si care poate inregistra profit. Marinescu a mai aratat ca juristii din subordinea sa au primit ordin de la prefectul Nicolae Giugea sa nu se grabeasca si sa astepte sosirea acestuia. Prefectul a declarat sambata ca stie de existenta unor rapoarte pe masa sa, pe care insa nu a avut timp sa le avizeze. "Da, stiu ca sunt niste hotarari la mapa, dar am fost plecat. Nu stiu exact despre ce e vorba, dar nici nu am solicitat eu vreo reevaluare, intr-un caz anume. Pur si simplu, nu am avut cand sa le semnez", a declarat prefectul Nicolae Giugea, precizand ca nici macar nu are idee daca intre hartiile aduse la parafat se afla si hotararea care vizeaza SC Prima Medical SRL.
Nereguli pe banda
Hotararea cu pricina este una dintre cele mai controversate decizii adoptate in ultima vreme de municipalitate. Ea se bazeaza pe alt act administrativ al consiliului local, intrat in circuitul civil anul trecut, in care a fost strecurat un articol fara cap si fara coada, dar care spune ca autoritatea publica a Baniei isi aroga dreptul de a vinde prin negociere directa bunuri cu regim juridic nereglementat de Legea nr. 550, a vanzarii spatiilor comerciale. Este o prima incalcare flagranta a Legii administratiei publice locale. Cea de-a doua ar fi ca in cazul SC Prima Medical primaria propune o negociere directa a pretului prin comisia de negociere instituita in temeiul Legii nr. 550, cu care insa vanzarea n-are nici in clin, nici in maneca. De altfel, fata de aceasta situatie, directorul Eugen Marinescu a comentat ca nici nu este posibil din punct de vedere legal, normativele precizand in acest sens ca autoritatile publice locale vor constitui comisii specializate pentru fiecare tip de negociere sau evaluare. Juristii primariei care au fundamentat hotararea in favoarea SC Prima Medical s-au folosit doar de articolul din lege care le-a convenit. In temeiul articolului 125, alineatul 1, al Legii administratiei publice locale, "consiliile locale si consiliile judetene hotarasc ca bunurile ce apartin domeniului public sau privat, de interes local sau judetean, dupa caz, sa fie date in administrarea regiilor autonome si institutiilor publice, sa fie concesionate ori sa fie inchiriate. Acestea hotarasc cu privire la cumpararea unor bunuri ori la vanzarea bunurilor ce fac parte din domeniul privat, de interes local sau judetean, in conditiile legii". Ei au uitat ca acelasi articol stabileste, la alineatul 2: "Vanzarea, concesionarea si inchirierea se fac prin licitatie publica, organizata in conditiile legii".