Expertiza de evaluare a terenului pe care Primaria Craiova il vinde firmei Prima Medical SRL a dezmortit consiliul municipal, care s-a caznit in doua reprize sa stabileasca pretul de vanzare.
Dupa ce a reusit sa legalizeze vanzarea catre SC Prima Medical SRL a terenului pe care firma a si construit un centru medical de diagnostic, in curtea Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie, primaria a obtinut ieri avizul consiliului local pentru instrainarea pamantului plecand de la pretul de 100 de euro pe metru patrat. Suma, considerata prea mica de unii dintre consilieri, a aprins spiritele la interventia consilierului PSD Bianca Predescu. Ea a acuzat executivul ca vrea sa bage pe gat consiliului o expertiza incorecta, in care autorul a aplicat indicele de corectie "de acces la obiectiv" de -10% la evaluare, in conditiile in care acest indice nu este aplicabil decat la terenurile pe care nu exista constructii. Predescu a declarat ca nu este impotriva vanzarii, dar a cerut majorarea pretului de pornire la 200 de euro/mp. De altfel, comisia juridica a consiliului local chiar a dat aviz nefavorabil proiectului de insusire a evaluarii terenului. Predescu a atras mania primarului Antonie Solomon, care i-a reprosat consilierului ca se pune contra insanatosirii sistemului sanitar. "Nu intelegeti ca acest centru de diagnostic este de utilitate publica? De ce sa trimitem oamenii la Bucuresti sau Timisoara?", i-a atacat Solomon pe consilierii PSD. Replicile de acest gen au continuat aproape o ora, dupa care rezultatul votarii a demonstrat ca multi dintre consilieri nu erau de acord cu pretul de pornire dat de expertiza, dar preferasera sa taca malc. In acest moment, presedintele de sedinta a solicitat o pauza, din care toata lumea s-a intors cumintita si a votat pentru, nu inainte de vota si pentru "reluarea procedurii de votare a proiectului nr. 22".
Suma de nereguli
Ca sa vanda suprafata de 345 mp (initial - 600 mp, locul pe care este construit centrul + spatiul aferent pentru gradini, alei etc.) firmei SC Prima Medical, municipalitatea s-a strecurat cu succes printre Legea autorizarii in constructii si Legea administratiei publice locale, primind avizul de legalitate al Prefecturii Dolj, "muncit" si el din greu de juristii institutiei. Consilierul municipal Emil Stefarta sustine insa ca nu este vorba de "utilitate publica". "Pana una-alta, este vorba de o societate comerciala, care face bani, oameni buni! Nu as avea nimic impotriva, daca as sti ca atitudinea executivului nu este subiectiva, pentru ca nu imi amintesc sa fi tratat pana acum preferential vreun investitor in domeniul sanitar. Toti au platit la pretul pietei, si pentru pamanturi, si pentru orice", a spus Stefarta. Potrivit reprezentantilor unor agentii imobiliare, pretul de circulatie a terenurilor in zona Rotonda, Calea Bucuresti, se cifreaza la peste 200 de euro/mp. "Oricum, terenul era concesionat de Prima Medical. Ce mai conteaza ca-l vindem tot lor, acum, cu 100 ori cu 150 de euro/mp?!", a mai sustinut primarul Antonie Solomon.