Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ieri ca va verifica informatiile aparute in legatura cu scandalul biletului pe care il asteapta sa intre in posesia procurorilor, apreciind ca, "teoretic", documentul s-ar incadra la infractiunea de coruptie. "Dupa cum stim, in Romania se pedepseste cumparatorul traficului de influenta", a spus Kovesi, adaugand ca vor fi analizate si verificate toate datele, dupa care se va stabili daca Parchetul se va autosesiza.
Pana ieri la pranz, Ministerul Public nu a inregistrat nici o sesizare privind verificari in scandalul biletului.
La randul sau, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Anton Pandrea, considera ca problema privind biletul este un aspect privat al unei corespondente private intre doua personalitati publice care, in momentul de fata, nu afecteaza sistemul judiciar.
Fapta de a cumpara, influenta, este prevazuta de articolul 6 indice 1 din Legea 78/2000 privind faptele de coruptie. Potrivit articolului, promisiunea, oferirea, darea de daruri sau alte foloase, direct sau indirect, unei persoane care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar pentru a-l determina sa faca ori sa nu faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu se pedepseste cu inchisoare cuprinsa intre doi si zece ani. Alineatul 2 al aceluiasi articol stipuleaza ca faptuitorul nu se pedepseste daca denunta autoritatii fapta mai inainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat pentru acea fapta. (D.P.)