Ministrul roman al Afacerilor Externe si-a facut marti mea culpa pentru ca a vorbit despre infractionalitatea romilor ca "problema fiziologica" a romanilor din Franta, declaratie care i-a atras numeroase critici si acuzatii de rasism.
Teodor Baconschi, osciland discursiv intre "problemele fiziologice" cu infractionalitatea romilor si lauda inteligenrei native a etniei.
"Intentia mea era de a spune ca, in fond, in orice comunitate ai o rata de infractionalitate care este cumva obisnuita, naturala. Am iesit in apararea intregii comunitati romanesti, pe ideea ca nu exista printre romanii din Franta, fie ei de etnie romana sau roma, o rata mai mare decat in comunitatea marocana, algeriana sau oricare alta", a explicat Baconschi, prezent la dezbaterea "Migratia si incluziunea romilor in spatiul european", la care au luat parte circa 15 organizatii ale romilor.
Ministrul a plusat mai apoi, relatand impresiile sale dupa prima sa intalnire cu un rom, in urma cu cativa ani, cand era consilier prezidential. Baconschi a spus ca dialogul a fost o placere si l-a determinat ulterior sa le spuna prietenilor ca "despre romi poti sa spui orice, dar nu ca sunt imbecili".
Ministrul a povestit ca romii cu care a discutat reprezentau un grup "educat, scolit, cu diplome".
"A fost o placere. Pentru ca si prin originile dumneavoastra indo-europene, verii, stramosii din regiunile de unde romii au venit spre Romania cu sute de ani in urmă, au umplut Silicon Valley cu specialisti in IT. Şi le-am spus prietenilor mei de multe ori, apropo de această experienta personala. Au inteligenta nativa. Aceste calitati trebuie rafinate prin educaţie, folosite si vor deveni un capital social, valoare adaugata pentru Romania europeana si democratica de azi si de maine", a sustinut Baconschi.
Recent, vorbind despre comunitatea romană din Franţa, cu secretarul de stat francez Pierre Lellouche, ministrul Baconschi a afirmat ca "avem niste probleme fiziologice, naturale, de infractionalitate in sanul unora dintre comunitatile romanesti, in special in randul comunitatilor cetatenilor romani de etnie roma".
Potrivit organizatiilor societatii civile, afirmatiile lui Baconschi, prin care asociaza infractionalitatea cu etnia, aduc atingere demnitatii membrilor etniei rome, cetateni romani si europeni, si incalca legislatia romaneasca si europeana in domeniul nediscriminarii.
Formula a fost ulterior indepartata din declaratia ministrului postata pe site-ul MAE, iar Teodor Baconschi, i-a invitat la o dezbatere pe reprezentantii organizatiilor neguvernamentale care au apreciat ca rasiste declaratiile sale.
Marti, liderul unei organizatii a romilor i-a cerut sefului diplomatiei romane sa faca public transcriptul discutiei avute cu Pierre Lellouche. Ministrul a raspuns ca nu poate da publicitatii aceasta transcriere.
"Nu putem transcrie ca atare, dar e cuvantul meu personal cu privire la continutul acestei convorbiri ai comunicatul pe care l-am dat dupa discutia cu domnul Lellouche este foarte suficient pentru a explica ce s-a discutat", a spus Baconschi la finalul intalnirii.