Ieri pana la ora 18.00 Biroul Electoral Municipal primise 18 sesizari privind fraudarea alegerilor. Printr-un gest fara precedent, sefii principalelor formatiuni politice din judet au depus o contestatie comuna impotriva PC, solicitand transformarea reprezentantilor acestui partid in simpli observatori in sectiile de votare. PC neaga acuzatiile.

Ziua alegerilor a inceput furtunos, inca de dimineata Biroul Electoral Judetean (BEJ) anuland autorizarile celor 386 de reprezentanti ai "Ziarului de Galati" si Antenei 1 ca observatori in sectiile de votare. Noua membri ai BEJ s-au pronuntat pentru anularea autorizarilor, iar restul impotriva. Ca urmare, s-a creat o bulibaseala in sectiile de votare, unii dintre reprezentantii "Ziarului de Galati" fiind inlaturati si altora permitandu-li-se sa fie observatori. Ulterior Biroul Electoral Judetean a stabilit ca acreditarile sa fie mentinute doar pentru membri ai asociatiei "Pentru Speranta" Danubiana (272 de acreditari).

"Bomba" a venit in jurul orei 14.00, cand mai multi sefi de partide au depus o serie de contestatii impotriva Partidului Conservator, cerand ca reprezentantii acestei formatiuni din sectiile de votare sa devina simpli observatori, fara drept de a inmana buletine de vot sau a-i indruma pe alegatori, pe motiv ca au existat repetate incercari de fraudare a alegerilor din partea acestora.

Coalitie impotriva PC

Pe rand, Mircea Toader (PD-L), Dan Nica (PSD), Victor Paul Dobre (PNL), Adrian Smarandoiu (PNG), Carol Dina (PRM) si Ion Stefan (PAE) s-au prezentat la BEJ, unde au depus contestatii impotriva Partidului Conservator. La iesirea de la BEJ, presedintele PSD a declarat ca foarte multe sectii de votare fusesera inchise din cauza tentativelor de fraudare a alegerilor. "Asteptam o decizie a Biroului Electoral Municipal in sensul suspendarii alegerilor in municipiul Galati", a declarat Dan Nica. La randul sau, presedintele PC Galati, Eugen Durbaca, s-a aratat contrariat de contestatiile depuse la adresa formatiunii din care face parte. "Noi nu stim nimic. Am venit sa depunem o contestatie pentru ca lipsesc buletine de vot pentru presedintele Consiliului Judetului la Cudalbi, Pechea si Barcea. Va pot spune ca celor care fac asemenea declaratii le este frica de noi. Noi nu am facut nimic, nici delegatii nostri", a declarat Eugen Durbaca.

Tentative de frauda pe banda rulanta

Ce s-a intamplat ieri pe raza municipiului Galati este de-a dreptul stupefiant. Pana la ora 13.00 Biroul Electoral Municipal (BEM) primise informatii despre tentative de fraudare a alegerilor in sapte sectii de votare (46,129, 54,157, 115, 15 si 1).

La Sectia de votare nr. 46 o persoana a fost surprinsa incercand sa voteze in locul altcuiva. Cea mai grava situatie s-a inregistrat la Sectia nr. 129, unde votarea a fost suspendata timp de 50 de minute, intre orele 10.48 si 11.38, dupa ce s-a descoperit o situatie similara celei amintite anterior. Persoana in cauza a fost dusa la Politie pentru cercetari, acelasi lucru intamplandu-se si la Sectia nr. 54. La Sectia nr. 157 o persoana fusese trecuta pe lista suplimentara cu toate ca nu exista un motiv pentru a se face acest lucru. Si, daca tot am adus vorba de lista suplimentara, se cuvine sa spunem ca documentul nu era detinut de presedintele sectiei de votare, asa cum prevede legea, ci de un membru al sectiei, conform informatiilor furnizate de presedintele BEM, judecatorul Robert Florea. Aceeasi situatie a fost intalnita si la Sectia nr. 115, cu precizarea ca persoana in cauza a fost dusa la Politie pentru cercetari. La Sectia nr. 15 doua persoane au fost descoperite incercand sa voteze in locul altcuiva, una dintre ele scapand cu fuga, in timp ce cealalta a fost dusa la Politie pentru verificari. De neinchipuit ce s-a intamplat la Sectia nr. 1, unde un galatean care se prezentase pentru a-si exercita dreptul de vot a constatat ca altcineva votase atat in locul lui, cat si al fratelui sau, care este plecat in Spania.

Procesul electoral nu a fost suspendat

La sesizarea mai multor formatiuni politice si a lui Andrei Lisinschi, candidat la functia de primar din partea PD-L, BEM si BEJ au luat in discutie suspendarea alegerilor in municipiul Galati, tinand cont de faptul ca numarul sectiilor de votare unde se inregistrasera fraude se ridica la 18. Biroul Electoral Judetean si Biroul Electoral Municipal nu au insa posibilitatea sa intervina in procesul electoral in sensul suspendarii alegerilor, decizia putand fi luata doar de sefii sectiilor de votare.

"Masura suspendarii alegerilor poate fi luata doar de catre presedintii sectiilor de votare unde s-au constatat fraude. In consecinta, am respins contestatiile ca inadmisibile", ne-a declarat presedintele BEM. Intre timp, cazurile a trei persoane au ajuns la Parchetul de pe langa Judecatorie cu propunere de demarare a urmaririi penale pentru fraudarea alegerilor.

La Sectia nr. 115 un tanar de 18 ani s-a dus glont la un membru al sectiei de votare, a luat patru buletine si a votat ca si cum ar fi fost un lucru cat se poate de normal. Presedintele sectiei de votare s-a sesizat si a anuntat Politia. Tanarul este cercetat in prezent pentru fals privind identitatea si incalcarea Legii nr. 67 privind alegerile locale. La Sectia nr. 15 doua persoane, un alegator si un membru al sectiei de votare, au fost descoperite ca au colaborat pentru a permite electorului sa voteze, desi numele sau nu se regasea pe lista. Politia a trimis dosarul la Parchet cu propunere de trimitere in judecata pentru incalcarea legii privind alegerile locale. Situatie similara la Sectia nr. 129, unde doua femei, un elector si un reprezentant al sectiei de votare, au repetat scenariul, fiind pasibile la de condamnari la pedepse cu inchisoarea intre 2 si 7 ani pentru incalcarea legii electorale.

Jurnalist agresat la Brahasesti

In dimineata alegerilor un cameraman acreditat de Antena 1 a fost agresat de un cetatean in comuna Brahasesti, in vecinatatea unei sectii de votare. Agresorul i-a luat caseta video din camera de filmat si a distrus-o. Jandarmeria a intervenit pentru aplanarea conflictului, a identificat persoanele responsabile si le-a predat Politiei pentru cercetari. Ulterior cameramanul a declarat ca nu va depune plangere impotriva agresorului pentru distrugere, situatie in care Politia a clasat cazul.

La Cudalbi s-au gasit, in jurul orei 10.30, 26 de buletine de vot fara stampila de control.

O femeie din comuna Grivita a fost amendata contraventional cu 350 de lei de politistii din localitate pentru ca indica cetatenilor care se indreptau spre o sectie de votare unde sa aplice stampila, in favoarea unui anumit partid si candidat. Asupra acesteia s-au gasit buletine de vot anulate, de tipul celor care, potrivit legii, se afiseaza la sediile sectiilor de votare pentru a fi aduse la cunostinta publica.