Dupa ce a dat apa la moara mandriei si orgoliilor democrate, Traian Basescu a racorit brutal tendintele hegemonice manifestate in ultimele doua luni de liderii PD. „O ruptura intre PD si PNL ar reprezenta o grava eroare politica” - a avertizat Basescu luni seara, intr-un interviu acordat postului BBC. Cel care a adus, de fapt, victoria Aliantei „D.A.” a precizat foarte clar ca „tentatia” de a decreta, acum, ca PD „este mai tare” decat PNL este total gresita si a catalogat tot ca o greseala imensa si posibilitatea participarii separate ale PD si PNL in cazul declansarii unor alegeri anticipate.
In context, Traian Basescu a amintit ca protocolul semnat odata cu infiintarea Aliantei „D.A.” a legat cele doua partide cel putin pana in 2008 - fapt care, in opinia actualului presedinte, impiedica PD si PNL sa se separe „inainte de alegerile legislative din 2008". Pentru ca a pomenit si de anticipate, Basescu a recunoscut ca, in absenta unei intelegeri pe teme convenite la nivelul Aliantei „D.A.”, subiectul trebuie abandonat cel putin pana dupa prezentarea „Raportului de tara” de catre Comisia Europeana - mai exact pana in luna octombrie, data la care „ar putea” fi reluat.

Reclamatiile lui Liga
si-au atins scopul

In pofida dorintei evidente de mentinere a unei relatii cat de cat armonioase pe palierul actualei coalitii de guvernare - dorinta manifestata de toti liderii celor patru partide aflate la putere si, cu exceptia „solutiei imorale PC”, inclusiv de presedintele Basescu - in tara sunt mentinute unele „focare de infectie” pasibile sa inflameze pacea coalitiei. Ne referim aici la faptul ca, in mai multe judete, liderii locali ignora deciziile luate la centru si continua sa mentina in viata vechile retele de putere create in timp. Concret, este vorba de continuitatea unor intelegeri parafate cu membri ai fostului partid de guvernamant, in functie de judet fiind identificate aliante care acuza, fara execeptie, filiale ale tuturor celor patru partide de guvernamant: PD-PSD, PNL-PSD, PC-PSD, UDMR-PSD. Un exemplu in acest sens, insistent reclamat de conservatorul Dan Liga, este cel al judetului Giurgiu, unde liberalii sunt acuzati de incalcarea cu buna stiinta a protocolului de functionare a coalitiei guvernamentale. Pe aceasta tema, Liga a iesit iarasi la rampa cu noi acuzatii impotriva presedintelui organizatiei PNL din Giurgiu, Lucian Iliescu si a „pozitiei distructive” adoptate de acesta in raport cu partenerii sai conservatori. Evenimentul a avut loc ieri, zi in care reprezentanti ai conducerilor PNL si PC s-au intalnit tocmai pentru a discuta conflictele inregistrate intre conservatorii si liberalii din Giurgiu. Concluzia tratativelor nu a fost pe placul lui Liga, din moment ce solutia preconizata vizeaza rediscutarea, la nivel local, a protocolului coalitiei de guvernare „de la cota 0". Cum asta inseamna stergerea tuturor intelegerilor deja incheiate imediat dupa castigarea alegerilor generale, PD va fi si el afectat, desi democratii au respectat intocmai protocolul - fapt care ar putea conduce nu la ameliorarea tensiunilor deja existente ci la aparitia altora noi. Situatia din Giurgiu este suficient de serioasa pentru a impune trecerea ei in fruntea agendei viitorului Consiliu de Coordonare al Coalitiei. Interesant mai este ca, in Giurgiu, reprezentantii partidului lui Dan Voiculescu au probleme cu liberalii si se inteleg de minune cu democratii desi, la varful Coalitiei, lucrurile stau taman invers din moment ce democratii, via Basescu, percep PC-ul ca pe o „solutie imorala” iar liberalii, conform declaratiilor facute de premierul Tariceanu, ii considera pe conservatori buni parteneri de guvernare. Cert este ca abandonarea oficiala a anticipatelor de catre Traian Basescu - cel putin pana spre sfarsitul acestui an - va da un nou aplomb „grupei mici” a guvernarii (formata din PC si UDMR), prin urmare cei insarcinati cu potolirea spiritelor locale - fie ele din Giurgiu sau din alt judet - vor avea serios de furca.