Executia lui Saddam
Hussein, cu putin timp inainte de sarbatoarea Eid al-Adha, efectuata de calai siiti mascati care l-au batjocorit, a realimentat temerile arabilor sunniti potrivit carora Guvernul irakian este condus de siiti
razbunatori sustinuti de Iran. Tensiunile au atins nivelul cel mai ridicat in Arabia Saudita si Egipt, principalele doua bastioane ale islamismului sunnit.
Clericii aripii Wahhabi a islamismului din Arabia Saudita considera ca executia a dovedit ca siitii irakieni, aliati cu Iranul, sunt necredinciosi care au declarat razboi islamismului sunnit. Pentru sauditii obisnuiti, aceasta a fost un afront la onoarea tribala araba. "Acest lucru a fost facut de un escadron al mortii, o mafie. Dar ar trebui sa multumim oficialilor guvernamentali de rang inalt care au fost acolo pentru a filma si ne-au permis sa vedem adevarul", a declarat Turki Resheed, membru al unui important trib saudit. "Cel mai bun lucru a fost felul in care el (Saddam) a tratat situatia. S-a luptat cu ei prin limbajul trupului, prin ochi si vorbe. A devenit un erou", a afirmat acesta. Imaginile neoficiale de la spanzurarea lui Saddam, filmate aparent cu telefonul mobil, au aratat ca oficialii siiti il batjocoreau pe fostul presedinte, il blestemau si scandau numele clericului siit Moqtada al-Sadr.
Saddam insa a ramas demn in fata insultelor, facand sa para ca executia a fost un act de razbunare si nu de justitie pentru crimele impotriva umanitatii. Guvernul irakian a precizat ca investigheaza modul in care filmul executiei a ajuns la presa. Imaginile difuzate de posturile arabe de televiziune erau asemanatoare cu inregistrarile unor executii efectuate de grupari insurgente irakiene sunnite, precum al-Qaida. Executia a condus la raspandirea unor mesaje text pe telefoanele mobile ale sauditilor, care contineau poezii pro-Saddam. Un ziar din Golf a prezentat o astfel de poezie despre care se banuieste ca a fost scrisa de un oficial guvernamental si care ameninta ca moartea lui Saddam va fi razbunata. Bagdadul a pus in aplicare executia lui Saddam de Eid al-Adha, Sarbatoarea Sacrificiului, care coincide cu pelerinajul la Mecca si este cea mai importanta sarbatoare din calendarul islamic.
Egiptul si Arabia Saudita critica Irakul
Egiptul si Arabia Saudita au criticat Irakul pentru alegerea acestui moment, care a provocat si in Egipt o intensificare a opiniilor favorabile lui Saddam. "Toata lumea din Irak si din afara tarii intelege ca momentul ales a fost un mesaj menit sa-i umileasca pe toti arabii", a declarat Makram Mohamed Ahmed, citat de cotidianul egiptean al-Ahram. Cateva sute de persoane s-au adunat la sediul sindicatului avocatilor din Egipt, miercuri, pentru a spune rugaciuni pentru sufletul lui Saddam. Clericii sauditi, care si-au intensificat retorica antisiita in ultimele luni, odata ce violentele interconfesionale au adus Irakul in pragul razboiului civil, au fost de asemenea indignati de aceasta executie, desi l-au considerat pe Saddam un tiran.
"Momentul ales arata cat de mult ii urasc siitii pe sunnitii din Irak si toata lumea islamica", a apreciat Nasser al-Omar, una dintre principalele autoritati ale islamului Wahhabi. "Vor sa creeze o legatura intre Saddam si islamul sunnit, sa-i acuze pe sunniti pentru greselile lui si sa prezinte executia acestuia drept o victorie a siitilor", a adaugat al-Omar. Arabia Saudita si-a exprimat clar dorinta ca fortele americane sa ramana in Irak, de teama masacrarii sunnitilor de catre siiti.
Sauditii sunt banuiti ca reprezinta o parte importanta a luptatorilor arabi care s-au alaturat organizatiei al-Qaida din Irak, dupa invazia condusa de Statele Unite in 2003, in urma careia Saddam a fost inlaturat de la putere. Al-Qaida, care se inspira din ideologia Wahhabi si este condusa de un saudit, Osama ben Laden, a comis atentate sinucigase pentru a provoca victime numeroase in randul civililor siiti din Irak. Siitii afirma ca atacurile impotriva sunnitilor reprezinta razbunarea pentru atentatele sinucigase.