Conducerea PDL sta pe un butoi de pulbere pe cale sa explodeze inainte de 1 septembrie, data-limita pentru remanierea guvernului. Sedinta Biroului Politic PDL de luni seara a fost din nou cu scandal. Cezar Preda si Adriean Videanu au avut un schimb de replici dur pe subiectul actiunilor pe care le detine statul roman la compania Petrom. Potrivit surselor Hotnews.ro, subiectul remanierii a fost expediat de Emil Boc, care a promis ca, inainte de 1 septembrie, va avea o intalnire cu parlamentarii PDL. Pe lista viitorilor remaniati sunt vehiculate numele ministrilor Adriean Videanu, Radu Berceanu, Sebastian Vladescu si Gabriel Sandu.
Conform surselor participante la sedinta Biroului Politic, Cezar Preda i-ar fi reprosat lui Adriean Videanu intentia ministrului de a scoate la licitatie 10% din actiunile pe care statul le detine la Petrom.
"O sa tragi partidul in rahat!", i-ar fi reprosat Preda ministrului economiei. In replica, Videanu i-ar fi spus ca poate obtine pe actiuni mai mult decat a obtinut fostul premier Adrian Nastase cand a vandut 50% din companie. "Nu stii ce vorbesti", ar fi fost replica lui Videanu, sustin sursele citate.
Contactat de Hotnews.ro, Cezar Preda a recunoscut ca a avut o discutie in contradictoriu cu ministrul economiei, dar sustine ca dialogul s-a desfasurat pe un ton prietenesc: "I-am spus domnului Videanu ca nu sunt de acord cu vanzarea actiunilor de la Petrom intr-o situatie de criza. Nu este corect fata de romani acest lucru. Compania nu ar trebui sa forteze majorarea capitalului social, mi se pare incorect ceea ce se face. I-am spus domnului Videanu cu zambetul pe buze acest lucru, dansul mi-a spus ca stie mai bine ce face. Avem opinii diferite, nu mi se pare corect sa fie vandute. Asta a fost tot, nu a fost o cearta si nu este adevarat ca i-am cerut demisia".
Sursele citate sustin ca vicepresedintele PDL a criticat si activitatea lui Sebastian Vladescu, cerand demisia ministrului finantelor pe motiv ca nu este capabil sa colecteze banii la buget si ca doar taie din fondurile ministerelor. Preda a atras atentia conducerii partidului ca, din cauza taierii fondurilor in teritoriu, partidul va avea probleme din nou cu parlamentarii, care "pot face figuri la motiunea de cenzura".
"In privinta domnului Vladescu, consider ca nu are nici o strategie care sa aduca bani, sa colecteze banii la bugetul de stat, ci doar taie de la ministere. Dansul si-a notat nemultumirea mea, va asigur ca si aceasta discutie a fost pe un ton prietenos", a declarat Preda, pentru Hotnews.ro.

Conflict Scripcaru - Sandu

In urma cu o saptamana, la sedinta conducerii PDL a mai avut loc un episod tensionat, intre George Scripcaru, primarul Brasovului, si ministrul comunicatiilor, Gabriel Sandu. Sursele Hotnews.ro sustin ca disputa dintre cei doi a degenerat in trantit de scaune si vorbe grele. Scripcaru i-ar fi reprosat lui Sandu ca "nu este in stare sa gestioneze ministerul, dar, in schimb, face multe magarii si gainarii". Scripcaru i-ar fi spus ministrului ca actioneaza in interes personal si face orice altceva, numai atributiile functiei de ministru nu si le indeplineste. Conform surselor citate, Sandu ar fi reactionat agresiv, aruncand injurii si trantind scaunele.
Sursele citate sustin ca in interiorul partidului nervii sunt intinsi la maximum pe subiectul remanierii si restructurarii guvernului. Sunt vehiculate numele lui Adriean Videanu, Radu Berceanu, Sebastian Vladescu si Gabriel Sandu. Pentru a se asigura ca premierul Emil Boc nu ezita sa faca remanierea, mai multi lideri PDL au trecut la presiuni publice prin intermediul declaratiilor de presa.
Inaintea sedintei BPN de luni seara, secretarul executiv Elena Udrea si vicepresedintele Raluca Turcan au declarat ca Boc trebuie sa-si faca datoria in ceea ce priveste remanierea.
Elena Udrea: "Atata timp cat exista aceasta promisiune facuta parlamentarilor ca va fi o evaluare a activitatii membrilor guvernului, este datoria si atributul primului-ministru, care este presedintele partidului, sa faca acest lucru". (Mediafax)
Raluca Turcan: "Premierul trebuie sa ne spuna clar care sunt ministrii cu performante".
In timpul sedintei de luni seara, subiectul remanierii a fost tratat scurt. Mai multi lideri PDL l-ar fi intrebat pe Emil Boc cand va prezenta raportul cu activitatea ministrilor. Pentru a tempera spiritele, premierul ar fi spus cu jumatate de gura ca remanierea "trebuie sa aiba loc" si ca saptamana viitoare, inainte de 1 septembrie, va avea o intalnire cu grupurile parlamentare ale PDL. Intalnirea cu parlamentarii a fost stabilita in principiu pentru inceputul saptamanii viitoare.
Alt subiect dezbatut in sedinta a fost legea salarizarii bugetarilor. Boc si-a asigurat colegii ca, incepand din 2011, Romania va avea o crestere economica, in urma careia vor fi majorari salariale intre 10-20%.
Singura decizie luata la sedinta Biroului Politic a fost demararea alegerilor interne incepand cu 1 septembrie. "Dam drumul la alegerile in organizatii. Sa se inceapa de unde s-au oprit in vara, iar unde sunt probleme le vom rezolva cu parlamentarii la nivel central", ar fi spus Boc. La finalul sedintei, vicepresedintele Gheorghe Flutur a anuntat ca s-a discutat despre reluarea alegerilor interne in partid si ca acest lucru se va intampla, pe baza unui calendar, de la 1 septembrie.