Problema expulzarii romilor din Franta se va afla pe agenda Parlamentului European, chiar din prima saptamana in care acesta isi reia activitatea. La initiativa europarlamentarei PNL Renate Weber, subiectul se va discuta atat in Comisia de Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE), cat si in sedintele grupurilor politice:
"In calitate de coordonatoare politica a grupului ALDE in Comisia LIBE, am solicitat inca din urma cu doua saptamani sa avem o dezbatere in interiorul Comisiei noastre si sa fie invitata sa participe si comisara pe drepturi fundamentale, Viviane Reding - iar decizia urmeaza sa fie luata in zilele urmatoare".
Renate Weber spera sa aduca subiectul si pe agenda plenarei Parlamentului European, fie in prima, fie in a doua sesiune de la Strasbourg:
"Am solicitat liderului grupului nostru politic, ALDE, sa fie programata o dezbatere in plen pe aceasta tema, urmata de adoptarea unei rezolutii a Parlamentului European. Asta pentru ca se vede clar ca Franta se berlusconizeaza, a preluat modelul Berlusconi-Maroni privind asa zisa repatriere voluntara a romilor.
Si sa nu uitam ca Ministrul de interne italian, Maroni, tocmai a facut o declaratie halucinanta prin care cere desfiintarea libertatii de circulatie a cetatenilor europeni in UE, afirmand ca acestora trebuie sa li se aplice aceleasi conditii ca imigrantilor extracomunitari.
Lucrurile astea trebuie dezbatute in plenul Parlamentului European, iar acesti guvernanti, indiferent de unde sunt ei, trebuie pusi la punct acum, daca nu vrem ca intr-o zi sa ne trezim in alta UE decat cea in care am intrat si care era construita pe alte principii si
valori."
Tot la initiativa europarlamentarei PNL Renate Weber si a grupului ALDE, in prima sesiune plenara de la Strasbourg (6-9 septembrie 2010) este programata o dezbatere pe tema libertatii presei si a libertatii de exprimare in Uniunea Europeana . Unul dintre subiectele care vor fi luate in discutie este legat de prezenta "campaniilor de presa la comanda" pe lista de vulnerabilitati ale statului roman, in cadrul Strategiei de aparare a Romaniei.