Tema reuniunii Clubului de la Bucuresti, care a avut loc marti seara in Capitala, a fost "120 de ani de social-democratie in Romania".
Presedintele Clubului de la Bucuresti, Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD, a facut cu acest prilej un istoric al miscarilor de stanga din perioada 1893 - 2013, punctand momente de referinta precum Revolutia Franceza sau cea a lui Tudor Vladimirescu, dar si fenomene precum dezvoltarea miscarii muncitoresti sau congresul de afirmare a miscarii socialiste din Romania in consonanta cu miscarea europeana.
Nu in ultimul rand, fostul presedinte a subliniat ca actualul Partid Social Democrat a fost primul partid de aceasta orientare care a aparut Romania imediat dupa caderea regimului comunist. "Romania a fost in consonanta cu Europa si din punct de vedere", a subliniat presedintele de onoare al PSD.
Deputatul PSD Ionut Vulpescu a dat citire unei scrisori trimise cu prilejul evenimentului de Hannes Swoboda, presedintele grupului socialist din Parlamentul European, in care acesta a aratat ca o aniversare este intotdeauna un prilej pentru evaluare, un exercitiu pentru memoria noastra istorica si politica care ne reaminteste cine sunt social-democratii si de unde provin.
"Pentru miscarea social-democrata din Romania, la cea de-a 120-a aniversare, este mai presus de toate o reflectie a realizarilor atat din Romania, cat si din Europa, tinand cont de actualele provocari. Dar cele mai importante lucruri care trebuie sa ramana constante sunt principiile comune impartasite de familia social-democrata europeana. (...) Apelul nostru este pentru un stat al bunastarii, pentru accesul la sanatate si educatie", se arata in document.
Liderul socialistilor europeni considera ca sprijinul european si solidaritatea se diminueaza, context in care misiunea comuna a social-democratilor din toata lumea este de a continua doleantele dar si sperantele oamenilor. "Pentru a convinge milioane de votanti, trebuie sa cream o platforma unita care sa promoveze mesajul nostru", a aratat acesta.
In scrisoare se mai arata ca lupta impotriva coruptiei reprezinta unul dintre elementele importante pentru modernizarea Romaniei si totodata, "va continua sa fie un obiectiv important al PSD".
"Partidul Social Democrat - cea mai mare si influenta forta a Romaniei - sunt convins ca va revitaliza increderea intr-un viitor ca fiind calea unui viitor mai bun", incheie documentul citat.
Potrivi deputatului PSD Ionut Vulpescu, 120 de ani reprezinta varsta patriarhilor biblici.
El a subliniat ca PSD, renascut pe scena politica dupa 1990, a indreptat Romania spre destinul ei firesc - integrarea in Uniunea Europeana si in NATO, in perioada guvernarii Adrian Nastase si a mandatului prezidential detinut de Ion Iliescu.
Ionut Vulpescu a mai spus, intre altele, ca social-democratilor din istorie le-a apartinut si initiativa sindicala.
"In acest context complicat, trebuie sa avem curajul de a ne schimba, de a ne adapta la provocarile noului Mileniu. (...) Cred, totodata, ca sosit momentul reevaluarii relatiei noastre cu Biserica si sa inchidem capitolul traditionalei reticente a social-democratiei cu Biserica si sa deschidem un capitol nou", a adaugat deputatul PSD.
In opinia acestuia, trebuie reflectat totodata din nou la rolul statului.
"Pe stil vechi sau nou, cred ca nu aderi la un partid decat din credinta", a spus Vulpescu, care a citat o serie de pasaje relevante din Panait Istrati.
Potrivit prof. Adrian Niculescu, nu atat marxismul este la originea social-democratiei, cat revizionismul marxist. "Deci, concret, dusmanii lui Lenin", a adaugat prof. Niculescu.