Desi clasa politica in cvasitotalitatea ei se fereste ca de dracu de alegerile anticipate care i-ar trimite inapoi in postura dezonoranta de cetateni de rand pe majoritatea parlamentarilor, spectrul acestora a inceput sa devina amenintator. Si asta pentru ca deocamdata nu se mai intrevede nici o solutie de reconciliere intre partenerii de Alianta. Ieri, dupa cum a anuntat deja, premierul Calin Popescu Tariceanu si-a asumat responsabilitatea amanarii alegerilor europene, dupa ce 9 din cei 18 membri ai Guvernului s-au aratat impotriva acestui demers. Mai mult, pentru a nu le da democratilor vreo sansa sa se dezmeticeasca, Tariceanu le-a cerut (aproape) oficial sa iasa de la guvernare daca nu sunt solidari cu primul ministru. Liberalii au trecut deja la creionarea unui Executiv alcatuit doar din PNL si UDMR, premierul afisand in aceste zile cea mai agresiva imagine a sa de la investire. In replica, democratii o pun de o retragere a sprijinului politic pentru Tariceanu, motivata prin incalcarea flagranta a protocolului Aliantei in problema amanarii euroalegerilor.

Dupa cum era de asteptat si pentru ca dementa sa fie completa, diversi oficiali europeni au comentat haosul din Romania functie de apartenenta politica a liderilor romani implicati in aceasta chestiune. Astfel, liberalii europeni- care il au ca vicepresedinte pe romanul Tariceanu- au declarat ieri ca suspendarea alegerilor este un lucru bun in actualul context politic din Romania. La randul lor, popularii europeni- curent din care face parte si PD- sustin ca decizia lui Tariceanu nu este corecta, amanarea alegerilor nefiind altceva decat o incercare disperata a premierului liberal de a evita o infrangere a partidului acestuia. In ultima sa tentativa de a-i convinge pe membrii Guvernului sa nu amane alegerile europene programate pe 13 mai, presedintele Traian Basescu a discutat ieri cu ministrii Cabinetului Tariceanu. Pana si acest fapt aparent banal a starnit pozitii antagonice care sfideaza isteria: Basescu spune ca a fost la sedinta de Guvern, Tariceanu declara ca de fapt nu a fost sedinta, ci o intalnire informala cu ministrii, inainte de sedinta propriu-zisa. Basescu a reusit sa-i convinga pe maghiari ca euroalegerile trebuie tinute pe 13 mai, astfel incat UDMR a votat alaturi de PD pentru respectarea programului initial al scrutinului european. Asa s-a ajuns la balotajul din Executiv, unde 9 ministrii au votat pentru si alti 9 impotriva amanarii alegerilor.

Blaga si Macovei nu au semnat Ordonanta de Urgenta a premierului

A fost nevoie de o Ordonanta de Urgenta semnata de Tariceanu si contrasemnata de Autoritatea Electorala Permanenta, dupa ce ministrul de Interne, democratul Vasile Blaga si ministrul Justitiei, Monica Macovei, au refuzat sa semneze actul impus de premier. Tariceanu a mers insa pana la capat, sustinand in tot acest timp ca principalul vinovat pentru aceasta situatie este presedintele Basescu. Tot odata, presedintele PNL le-a cerut democratilor sa paraseasca Guvernul, pentru ca nu-i tine nimeni cu forta acolo, incepand deja discutiile cu UDMR pentru un guvern minoritar fara PD. In replica, Basescu a constatat ca la "nivelul de varf al politicii romanesti dispretul pentru electorat a devenit major", iar actualii actori ai puterii "aproape ca refuza reformarea clasei politice". Seful statului a dat asigurari ca renunta la referendumul sau pentru vot uninominal numai pentru ca alegerile europene sa aiba loc la data stabilita si a declarat ca i se pare "cel putin bizar" comportamentul liberalilor care au votat in masa amanarea alegerilor. "Printr-o asemenea decizie poporului i se ia dreptul de a fi reprezentat in forurile europene", a mai adaugat presedintele, care considera ca Bulgaria a inteles mai bine ce are de facut in aceasta privinta. In cele din urma, Basescu a ajuns la concluzia ca "eroarea politica" savarsita de liberali nu este decat un subterfugiu prin care premierul incearca sa-si pastreze scaunul.