Dan Ioan Popescu promite ca se autosuspenda. El a mai amenintat de doua ori ca pleaca, insa de fiecare data a gasit pretexte sa se agate de functie.

Dan Ioan Popescu ameninta ca pleaca, subalternii il implora sa n-o faca, asa ca ramane. Acest scenariu s-a dovedit a fi unul de succes in filiala Bucuresti a PSD si a rulat de doua ori pana acum. Si se pare ca asistam deja la episodul trei.

Primul episod a avut loc in vara lui 2004, dupa locale. Cu un PSD infrant aproape pe linie in Capitala, Popescu si-a depus pompos mandatul. Insa a avut grija sa arunce pisica in curtea lui Mircea Geoana, care pierduse din primul tur in fata lui Traian Basescu. Dupa doar trei luni, a cedat la insistentele colegilor si ale conducerii centrale si s-a intors triumfator la sefia filialei, care fusese data interimarului Mircea Ursache. "Organizatia a iesit din convalescenta, s-a facut bine si intra in activitate", s-a justificat el. Nu prea s-a intamplat asa, pentru ca PSD a avut rezultate dezastruoase la generalele din decembrie.

Scenariul alegerilor din Capitala, cand l-a aruncat pe Marian Vanghelie in lupta cu Adriean Videanu, s-au desfasurat dupa tipic. Inainte de scrutin promisese ca va demisiona daca edilul sectorului 5 va obtine mai putin decat Geoana in 2004. Desi Vanghelie picase din primul tur si obtinuse un numar mai mic de voturi decat actualul sef al PSD in fata lui Basescu, Popescu a gasit salvarea in matematica. El a renuntat sa-si mai depuna demisia de onoare pentru ca diferenta 2004-2005 era de 29,74 la 27,73 la suta, adica, in cuvintele lui, "un scor egal, poate ceva mai mic, poate ceva mai mare, dupa virgula".

Santaj sentimental din partea subalternilor

Succesul acestui gen de telenovele va face probabil ca zilele acestea sa mai urmarim un episod. Incurajat de gestul lui Adrian Nastase, Popescu a anuntat si el ca se autosuspenda din functia de presedinte de filiala, pe motiv ca o comisie speciala considera ca nu prea poate sa-si justifice averea. Nastase a spus insa ca s-a autosuspendat dupa ce a facut acest lucru, Popescu a anuntat luni doar ca vrea sa faca acest gest.

Incurajati de faptul ca nu au fost pusi in fata faptului implinit, subalternii sai au sarit imediat sa-l implore sa nu faca acest lucru si chiar au recurs la un "santaj sentimental", spunand ca daca el se autosuspenda, si ei o sa se autosuspende "in bloc" sau chiar isi vor da demisia.

Reuniti ieri intr-o sedinta extraordinara, adjunctii lui Popescu si sefii organizatiilor de sector, de femei si de tineret l-au rugat sa nu plece.

"Solicit, totodata, in numele organizatiei, conducerii centrale a PSD sa dea dovada de solidaritate si sa-i ceara in mod public lui Dan Ioan Popescu sa ramana mai departe la sefia celei mai mari organizatii social-democrate", a spus vicepresedintele Codrin Stefanescu. El a spus ca-si mentine dorinta de a se autosuspenda in cazul ca o face Popescu si a mers chiar mai departe, anuntand ca ar putea chiar sa-si dea demisia.

Totusi, chiar daca toata conducerea va recurge la autosuspendare "in masa", gestul nu va avea practic nici o valoare, pentru ca "biblia partidului", statutul PSD nu prevede decat autosuspendarea din calitatea de membru, iar Dan Ioan Popescu si colegii sai s-au aratat dispusi sa se autosuspende doar din functiile de partid.

Iliescu vrea mai mult

Autosuspendarile din functiile de partid nu sunt de ajuns, spune Ion Iliescu. Fostul sef al PSD a cerut ca in cazurile cu probleme sa se mearga chiar mai departe. PSD nu trebuie sa se rezume doar la "a lua act" de retragerea presedintelui executiv Adrian Nastase si a presedintelui filialei Bucuresti a PSD, Dan Ioan Popescu, a declarat ieri Iliescu, un critic dur al pesedistilor care au facut "averi pe cai obscure" si au "mentalitati aristocratice".

Iliescu a spus ca saluta "decizia responsabila" a lui Adrian Nastase, ca si pe cea a lui Dan Ioan Popescu. Dar a tinut sa sublinieze ca partidul nu trebuie sa se opreasca aici. "PSD trebuie sa devina promotorul unor actiuni hotarate in plan legislativ si institutional care sa permita cresterea transparentei in legatura cu modul in care liderii politici, persoanele publice si oamenii de afaceri si-au construit bunastarea actuala", a afirmat Iliescu.

El incalca astfel directiva actualului sef al PSD, Mircea Geoana, care a anuntat luni ca declaratia sa pe marginea dosarului "Matusa" este ultima pe acest subiect din partea PSD pana cand Justitia va lamuri scandalul. Mai mult, Iliescu a anuntat ca saptamana viitoare va mai avea o conferinta publica pe acest subiect.

Informatiile, via Talpes?

Analistul militar Radu Tudor sustine ca Adrian Nastase avea cunostinta despre faptul ca, in perioada 2001-2004, cand era prim-ministru, serviciile secrete au intocmit note si rapoarte informative referitoare la "persoane dubioase implicate in afaceri necurate si care roiau in jurul primului-ministru si al familiei acestuia si se foloseau de numele premierului pentru a avea succes in afaceri", a afirmat Tudor, intr-o emisiune televizata.

Potrivit analistului, sursa informatiilor pe care le-ar detine presedintele Basescu despre Nastase este generalul Ion Talpes, fost sef al SIE si fost consilier prezidential pe probleme de securitate al lui Ion Iliescu. Talpes, cunoscut ca un apropiat al lui Iliescu, si-a dat demisia din PSD in mai, suparat de modul cum unii colegi s-au comportat la Congres fata de fostul presedinte, printre cei la care a facut trimitere fiind si Nastase.

La doar doua zile dupa demisie, Talpes s-a prezentat la Cotroceni. Potrivit unor surse, el a discutat cu Basescu probleme tinand de siguranta nationala, inclusiv cazuri cu implicatii politice, si i-a prezentat sefului statului consideratiile sale despre ultimele evolutii din PSD.