Deputatul PNL Bihor
Cornel Popa (foto) a inaintat,
la inceputul acestei saptamani, un memoriu primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu privind taxele pentru serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune.
In memoriul inaintat, deputatul arata ca, in legea privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune, "persoanele fizice cu domiciliul in Romania au obligatia sa plateasca o taxa pentru serviciul public de radiodifuziune si o taxa pentru serviciul public de televiziune, in calitate de beneficiari ai acestor servicii, cu exceptia celor care declara pe propria raspundere ca nu detin receptoare de radio, respectiv de televiziune, si a celor care, potrivit legii, beneficiaza de scutire de la plata acestor taxe".
In memoriu se mai arata ca "prin aceasta dispozitie legala se instituie premisa potrivit careia toti cetatenii sunt beneficiari ai serviciilor publice de radiodifuziune si de televiziune, iar metoda de colectare a celor doua taxe se face de catre Societatea Comerciala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice 'Electrica' S.A., prin filialele sale, odata cu plata energiei electrice consumate".
Popa a mai precizat ca Ministerul Finantelor Publice sustinea, la acea vreme, ca este vorba despre dezideratul de oprire a cresterii sau chiar de reducere a cuantumului taxelor prin largirea bazei de aplicare, cu toate ca acest argument nu ar avea sustinere legala, ci ar fi doar o oportunitate. "Nu toti cetatenii sunt beneficiari ai serviciilor publice de radiodifuziune si respectiv de televiziune, intrucat nu toti cetatenii asculta si/sau privesc programele posturilor publice de radio si tv. Exista cetateni care nu opteaza pentru aceste mijloace de informare sau nu au posibilitatea financiara pentru achizitionarea unui astfel de aparat, sau mai sunt cetateni care detin locatii racordate la reteaua de electricitate din care unele nu au destinatia de locuinte, cum sunt de exemplu magaziile, pivnitele sau cavourile, pentru care este ilar sa presupunem ca sunt dotate cu aparate radio si/sau TV", se mai arata in memoriul deputatului liberal.
Parlamentarul bihorean considera ca "pe langa aspectele care afecteaza cetatenii, exista aici si o componenta care afecteaza 'sanatatea' economiei de piata, deoarece se ridica problema concurentei neloiale in raport cu celelalte companii private de media, avand in vedere ca pentru organizarea si functionarea aceluiasi tip de serviciu institutiile publice beneficiaza de o sursa in plus - impunerea fiscala".
La sfarsitul memoriului, Cornel Popa preciza: "Consideram ca taxarea pentru serviciile publice de radiodifuziune si respectiv televiziune a fost luata injust, exclusiv din motive de oportunitate, fara a tine cont de dreptul cetatenilor la optiune, ori de posibilitatile lor financiare, si discriminatoriu in raport cu companiile private de mass-media. Avand in vedere aspectele de nelegalitate si inechitate pe care le-am expus, va solicitam sa indreptati aceasta nedreptate care dureaza de trei ani si sa revizuiti actuala formula de plata a taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune si desprinderea lor de factura de energie electrica".