Presedintele Traian Basescu a invitat ieri statele din zona Marii Negre sa-si stabileasca propriile decizii referitoare la problemele regionale, pentru ca nu mai poate astepta "solutii luate in alta parte".
"A sosit momentul ca zona sa-si stabileasca propriile decizii referitoare la problemele regionale. Romania si-a reorientat politica externa in ultimul an si jumatate, pentru a acorda o atentie deosebita zonei Marii Negre si Balcanilor de Vest. Avem convingerea ca zona trebuie sa-si ia propriile decizii pentru problemele pe care le are", a spus Basescu.
El a adaugat ca se simte nevoia "deciziilor luate pentru regiune de catre tarile din regiune". Presedintele a precizat ca Romania va fi capabila sa stimuleze, prin politica sa externa, aceasta abordare. Basescu a apreciat ca zona Marii Negre este un nod pentru problematica energiei si a securitatii.
"Romania nu isi propune sa ia vreun steag, pe care sa il poarte singura. Nici nu poate o natiune astazi sa gandeasca ca va deveni liderul unei regiuni si va dicta solutiile", a spus presedintele. El a declarat ca Romania isi propune sa devina un partener activ in rezolvarea problemelor pentru tarile din zona Marii Negre.

Securitate si stabilitate in regiune

La randul sau, ministrul de Externe, Mihai Ungureanu, presedinte in exercitiu al Organizatiei Cooperarii Economice la Marea Neagra, a amintit, in deschiderea celei de-a 14-a reuniuni a organizatiei, ca Marea Neagra are o nevoie urgenta de securitate si stabilitate. Potrivit lui Ungureanu, OCEMN se confrunta cu "o serie de obstacole majore la adresa necesarelor proiecte de dezvoltare". Ministrul s-a referit la riscurile asimetrice - crima organizata, trafic ilegal, terorism - si la conflictele inghetate din regiune. Ungureanu a precizat ca Romania va sprijini eforturile Greciei de a determina introducerea unei "dimensiuni a Marii Negre" in politica europeana. Romania preda Federatiei Ruse presedintia OCEMN, aceasta tara fiind reprezentata la reuniune de adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Iakovenko.