PNL si PD se vor consulta pentru a stabili strategia de schimbare a presedintilor celor doua Camere, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Liderul PNL, Calin Popescu- Tariceanu, vrea ca Parlamentul sa redevina for legislativ, dupa ce a fost ani la rand “carpa de sters ghete a Guvernului“.

Dupa ce, cu o saptamana in urma, reprezentantii PD au discutat posibilitatile legale de schimbare a celor doi presedinti ai Camerelor, ambii reprezentanti ai PSD, a fost randul parlamentarilor liberali sa intoarca subiectul pe toate fetele. Sambata, la reuniunea acestora de la Brasov, presedintele interimar al PNL, premierul Tariceanu, a explicat ca aceasta situatie - in care majoritatea in legislativ are o culoare, iar conducerea Parlamentului are o alta culoare politica - este anormala. “Suntem in consens cu PD pe aceasta tema, este interesul nostru sa rezolvam aceasta problema“, a declarat Tariceanu.
Discutiile s-au axat pe propunerile de modificare a regulamentelor de functionare ale celor doua Camere. Deputatii liberali s-au aratat iritati de masura luata de presedintele Camerei, Adrian Nastase, de a infiinta o cancelarie a sa si au spus ca vor cere o verificare a legalitatii acesteia. Ei au propus mai multe modificari la Regulament, prin care ii sunt restranse atributiile presedintelui, unele dintre competentele acestuia trecand in sarcina Biroului Permanent. In perspectiva alegerii unui nou presedinte al Camerei Deputatilor, s-a avansat si propunerea ca votul secret sa se efectueze in cabine de vot, in conditiile din Legea electorala.

Propunerile premierului

Tariceanu a declarat ca Parlamentul trebuie sa-si recapete rolul de for de dezbatere publica, iar plenul acestuia trebuie sa fie ca importanta deasupra comisiilor parlamentare. Premierul a acuzat fosta Putere ca a transformat Parlamentul intr-o “masina de vot“ sau intr-o “carpa de sters ghete“. “Cat voi fi eu premier, asa ceva nu se va mai intampla“, a spus premierul. El a propus ca un proiect de lege sa fie dezbatut pe articole si in plen, nu doar in comisii, si a sugerat ca sedintele din comisiile permanente sa nu se mai desfasoare in acelasi timp cu cele ale plenului. “Am propus ca articolul din regulament referitor la revocarea presedintelui Camerei Deputatilor sa ramana neschimbat“, a declarat Tariceanu. El a spus ca toti ministrii vor raspunde la toate interpelarile parlamentarilor si ca el insusi va face acest lucru.

Raspunsul PSD: “Afirmatii nefondate“

Raspunsul PSD la acuzele PNL privind Cancelaria presedintelui Camerei Deputatilor a venit prompt. Ieri, purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a declarat ca acest compartiment a functionat si in legislatura trecuta, iar parlamentarii PNL
au facut “afirmatii nefondate“ in ceea ce priveste infiintarea acum a acestei cancelarii. Corlatean a precizat ca in baza Hotararii Camerei Deputatilor nr. 10/2003 si Hotararii Biroului Permanent nr. 8/2004, in structura Secretariatului General
al Camerei intra si Cancelaria presedintelui Camerei. El a mai spus ca aceasta Cancelarie este identica cu cea din legislatura trecuta, iar organigrama cuprinde tot 14 posturi.