Premierul Calin Popescu-Tariceanu considera ca fiind neadecvate unele afirmatii cuprinse in discursul liderului UDMR, Markó Béla, cu prilejul conferintei organizate sambata la Miercurea Ciuc, si reafirma ca aprofundarea autonomiei nu poate pune in discutie principiile integritatii si suveranitatii din Constitutie.
"Este necesar sa disociem politicile de descentralizare si de intarire a atributiilor administratiei locale de initiative si proiecte politice care promoveaza izolationismul si separarea pe criterii etnice, situate in afara cursului istoric european. Primul-ministru nu a primit nici un fel de prezentare oficiala din partea UDMR a intentiilor sale, in legatura cu cele expuse la 23 septembrie 2006. De asemenea, prim-ministrul precizeaza ca nici Coalitia de guvernare nu a fost informata de catre reprezentantii Uniunii despre initiativele de la Miercurea Ciuc, asa cum ar fi fost firesc", se arata intr-un comunicat al Biroului de Presa al Guvernului. Totodata, se mai afirma ca premierul Tariceanu isi exprima increderea ca initiativele de crestere a autonomiei locale isi vor gasi raspunsuri adecvate odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Aceste raspunsuri trebuie sa fie nu doar in beneficiul unei comunitati sau al unei minoritati, ci in beneficiul tuturor cetatenilor Romaniei.
Markó Béla a apreciat ca poporul secuiesc, privat de drepturi, a reusit sa recupereze doar cateva dintre acestea, referindu-se la folosirea limbii materne, educatia in limba materna si retrocedarea a sute de mii de hectare de padure, precizand ca un sfert din suprafata impadurita din Romania este in secuime.
"Nationalismul in Romania este la un nivel atat de ridicat, incat chiar si adoptarea proiectului de lege privind statutul minoritatilor este pusa sub semnul intrebarii", a spus Markó. "Scopul realizarii dezideratelor secuimii si solutia in acelasi timp este obtinerea autonomiei", sustine el.

PRM depune o motiune simpla

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a precizat ca formatiunea pe care o conduce a decis sa introduca o motiune simpla pentru destituirea vicepremierului Markó Béla, drept urmare a declaratiilor "separatiste si anticonstitutionale" privind autonomia, pe care liderul UDMR le-a facut saptamana trecuta. Potrivit lui Vadim Tudor, PRM va depune aceasta motiune simpla la Senat saptamana viitoare, cand se reiau lucrarile Parlamentului, intrerupte in perioada Sommet-ului Francofoniei. (D.G.)