Premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca evalueaza activitatea ministrilor sai in raport cu prioritatile Guvernului si a adaugat ca remanierea poate avea loc oricand. In plus, el se declara nemultumit de nerespectarea calendarului politic adoptat de Coalitie, care ar face posibila cat mai rapid revocarea celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului.

Primul-ministru a afirmat ieri ca face evaluarea ministrilor in functie de prioritatile strategice ale Guvernului, respectiv modernizarea infrastructurii, invatamant performant, dezvoltarea rurala, sanatatea si integrarea in UE.
Referitor la problema remanierii, premierul a precizat ca o va anunta dupa ce aceasta se va face, precizand ca acest demers poate avea loc oricand.
Surse din Guvern sustin ca remanierea ar putea avea loc la inceputul saptamanii viitoare. Liderii PNL au discutat pana acum doar despre inlocuirea ministrului Sanatatii, Mircea Cinteza, cu deputatul Eugen Nicolaescu. Conform acelorasi surse, un alt ministru liberal care ar putea fi remaniat este Ionut Popescu, insa inlocuirea acestuia este dorita numai la nivelul PNL, el avand, in continuare, sustinere din partea presedintelui Basescu. Printre ministrii pe care Tariceanu ar vrea sa-i schimbe se mai numara vicepremierul Gheorghe Seculici si ministrul Transporturilor Gheorghe Dobre. Cei doi au insa sprijinul politic al PD, fiind membri ai acestui partid, si de aceea decizia inlocuirii lor trebuie luata la nivelul conducerii formatiunii democrate.

Premierul doreste in continuare declasificarea dosarelor

In privinta criticilor lui Traian Basescu la adresa Executivului, primul-ministru a reiterat, in calitate de sef al Guvernului, ca nu poate lasa sa planeze asupra membrilor Cabinetului sau indoieli privind corectitudinea acestora. „Consider ca este necesara declasificarea informatiilor referitoare la membri ai Guvernului in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a tarii. Nu pot ramane indiferent si sa se creada ca ar exista coruptie in Guvern, iar eu sa nu iau nici o masura“, a argumentat Tariceanu.

PNL acuza nerespectarea calendarului Coalitiei

Presedintele PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a declarat, in numele conducerii partidului sau, ca a constatat „cu neplacuta surprindere“ nerespectarea pasilor politici stabiliti conform calendarului de actiuni la care au aderat liderii Coalitiei in urma cu o saptamana. Potrivit calendarului, pana acum ar fi trebuit sa inceapa convocarea membrilor Comisiei pentru Regulament a Camerei Deputatilor, pentru ca in perioada 15-27 august sa fie dezbatute amendamentele la proiectul de regulament in cadrul acestei comisii. De asemenea, in aceasta perioada ar trebui sa aiba loc strangerea de semnaturi de la membrii Parlamentului pentru convocarea Camerei Deputatilor si Senatului in sesiune extraordinara, intre 29 si 31 august.
Conform calendarului adoptat de Coalitie, revocarea propriu-zisa a presedintilor celor doua Camere este programata dupa 5 septembrie, cand va incepe sesiunea ordinara a Parlamentului.

UDMR crede in respectarea calendarului

In ciuda criticilor aduse de primul-ministru Calin Popescu- Tariceanu, liderul UDMR, vicepremierul Markó Béla, a declarat ieri ca reprezentantii Coalitiei vor putea respecta calendarul de actiuni semnat saptamana trecuta.
De altfel, Markó a adaugat ca responsabili pentru nerespectarea termenelor propuse de Coalitie sunt presedintii comisiilor parlamentare, cei care trebuie sa stabileasca termenele intrunirilor. El a aratat insa ca cea mai importanta actiune din calendar este convocarea sesiunii extraordinare. In opinia liderului UDMR, cele trei zile de sesiune extraordinara, respectiv 29, 30 si 31 august, sunt suficiente pentru modificarea Regulamentului de functionare al Camerei Deputatilor astfel incat pana la 15 septembrie sa poata fi numiti noi presedinti la conducerea Camerei Deputatilor si a Senatului. Regulamentul Senatului a fost deja modificat.