Premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul Finantelor Varujan Vosganian au fost reclamati la Parchetul instantei supreme de Federatia sindicala "Spiru Haret", care ii acuza pe demnitari ca ar fi prezentat date false in Camera Deputatilor cand s-a discutat legea salarizarii din invatamant. Potrivit Mediafax, Parchetul Inaltei Curti de casatie si Justitie-Sectia de urmarire penala si criminalistica a inregistrat doua plangeri referioare la votul dat in Camera Deputatilor asupra Ordonantei Executivului privind majorarile salariale cu 50 la suta ale profesorilor.
Biroul de presa al Ministerului Public sustine ca intr-una din plangeri apartinand Academiei Catavencu, s-a facut referire la infractiunea de subminare a economiei nationale, astfel ca reclamatia a fost remisa de la Sectia de urmarire penala si criminalistica a Parchetului ICCJ la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), competenta in a solutiona astfel de spete.
Cea de-a doua plangere s-a inregistrat la Sectia de urmarire penala si crimanlistica, unde procuror sef este Marius Iacob.
Astfel, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), Sectia de urmarire penala si criminalistica, a solicitat conducerii Camerei Deputatilor transcriptul discursurilor tinute in plen pe 30 septembrie, de premier si de ministrul Economiei, dupa votul privind Ordonanta de Urgenta 15/2008, in urma unei petitii a Federatiei sindicale "Spiru Haret".
Federatia sindicala, sub semnatura liderului Gheorghe Isvoranu, ii acuza pe premierul Tariceanu si pe ministru Vosganian ca ar fi prezentat in plenul Camerei Deputatilor date false cu privire la majorarea salariilor profesorilor, ceea ce ar contraveni Legii raspunderii ministeriale.
Ulterior, depunerii plangerii federatiei, procurorul sef sectie Marius Iacob si procurorul Catalin Ceort au cerut Camerei Deputatilor transcriptul discursurilor rostite in plen de premier, ministrul Economiei si de cel al Educatiei, Cristian Adomnitei (demis intre timp-n.r.) dupa votul la Ordonanta 15/2008 privind salarizarea profesorilor. In documentul trimis conducerii Camerei se arata ca transcriptul acestor discursuri tinute in plenul Camerei este necesar in interesul solutionarii unei cauze penale.
Biroul permanent al Camerei Deputatilor a decis ca secretarul general al Camerei sa trimita o adresa Parchetului ICCJ prin care sa informeze ca stenograma sedintei se afla pe site-ul Camerei.
Potrivit articolului 72 din Constitutie, deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului.