Sedinta de guvern cu scantei ieri la Palatul Victoria. Monica Macovei, ministrul justitiei, s-a contrat cu premierul Calin Popescu Tariceanu si cu secretarul general interimar al executivului, Radu Stroe, dupa ce acesta din urma a amenintat-o ca ii va cere public demisia, deoarece l-a acuzat la televizor ca schimba continutul documentelor emise de guvern.
Scandalul a pornit de la declaratiile facute de Monica Macovei la o emisiune televizata de marti seara in care ministrul a spus despre Stroe ca trebuie sa raspunda pentru publicarea in Monitorul Oficial, cu incalcarea legii, a ordonantei prin care s-au amanat euroalegerile. "Trebuie ca acesti oameni de la SGG sa dea explicatii, sa se intample ceva. De ce au trimis-o? Eu sunt revoltata de ce se intampla", a declarat Macovei la televizor, recunoscand ca nu e deloc linistita atunci cand guvernul incalca procedurile si nu respecta avizul de legalitate al Ministerului Justitiei.
Respectiva ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial luni seara, fara avizul Ministerului Justitiei si fara semnatura ministrului de interne, Vasile Blaga, care figura ca initiator, desi el nu stia acest lucru. Monica Macovei a precizat ca, o data raul facut, ordonanta este valabila, deoarece a fost publicata in Monitor, iar potrivit legislatiei autohtone, acest fapt acopera erorile procedurale comise. Ministrul a spus insa ca actul normativ poate fi atacat in contencios administrativ de o organizatie, partid, de exemplu, care se simte lezata in interesele sale de aceasta amanare sau poate fi contestat la Curtea Constitutionala, de catre Avocatul Poporului.
Tariceanu il apara pe Stroe de ministrul justitiei
Spumegand de furie a doua zi dupa emisiune, secretarul general al guvernului, Radu Stroe, a intervenit nestingherit in deschiderea sedintei de guvern de ieri, amenintand-o pe Monica Macovei ca ii va cere public demisia din Cabinet, pentru ca la posturile de televiziune il acuza ca schimba continutul documentelor.
Potrivit NewsIn, in momentul in care Stroe a lansat amenintarile la adresa ei, ministrul justitiei a incercat sa-i dea replica, insa premierul Tariceanu ar fi incercat s-o opreasca, insistenta acesteia avand in cele din urma castig de cauza. Monica Macovei i-ar fi raspuns lui Radu Stroe asa cum a facut-o si in emisiunea televizata.
Pe langa ordonanta de amanare a alegerilor, Macovei i-a aminitit lui Stroe si de ordonanta OPSPI, care a ajuns la Monitorul Oficial cu un continut diferit de cel discutat in sedinta de guvern. Prin acest act normativ, OPSPI a trecut din subordinea Ministerului Economiei la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. "De cand sunteti la conducerea SGG, am o stare de disconfort pe care nu am avut-o atunci cand in locul dumneavoastra era ministru Mihai Voicu. Mai mult, nu stiu de ce trebuie sa demisionez eu", i-a spus Monica Macovei lui Radu Stroe.
Vazandu-si colegul de partid incoltit, premierul Tariceanu a atacat-o pe Macovei, atragandu-i atentia ca nu este solidara cu intreaga echipa guvernamentala. Acesta a acuzat-o pe Macovei ca nu este vorba despre legalitatea unor acte, ci de solidarizarea sa doar cu o parte a echipei guvernamentale, potrivit NewsIn. Tariceanu i-a spus lui Macovei ca atitudinea ei creeaza impresia ca "unii sunt ingeri, iar altii, demoni, ca unii fac parte din echipa rea, iar altii, din cea buna". "Ma bucur ca eu fac parte din echipa buna", i-a replicat Monica Macovei premierului.