Premierul Tariceanu a anuntat ieri ca a decis sa preia temporar, cu titlul de interimat, functia de ministru de externe, motivand ca MAE se afla intr-o stare de blocaj cauzata de presedintele Traian Basescu, care a refuzat sa-l numeasca pe Adrian Cioroianu in aceasta functie.
"Prin acest refuz a creat un adevarat blocaj, iar eu in calitate de prim-ministru nu pot permite ca aceasta stare sa continue. Acest blocaj trebuie rezolvat si azi (ieri - n.r.) am decis sa preiau temporar functia de ministru de externe pentru ca numai in acest mod aceasta situatie de criza poate fi rezolvata", a afirmat premierul intr-o declaratie la Palatul Victoria.
Tariceanu si-a justificat decizia precizand ca in acest moment "crucial" Romania nu isi poate permite sa nu aiba reprezentare in relatia externa, in special cu Uniunea Europeana. "Intelegem ca prioritara in acest moment este relatia cu UE si am avertizat ca riscam sa pierdem startul daca punem interesele politice individuale deasupra interesului comun. Avem nevoie de un ministru de externe care sa lupte la Bruxelles pentru Romania", a mai spus Tariceanu.