Romanii nu se vor mai prezenta pe 13 mai la urne pentru a-si alege europarlamentarii. Primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, a luat ieri decizia de a suspenda alegerile pentru Parlamentul European adoptand o ordonanta de urgenta pe care ministrul de interne, Vasile Blaga, si cel al justitiei, Monica Macovei, au refuzat sa o contrasemneze.
Aprobarea ordonantei in sedinta de guvern, care amana pentru o data ulterioara scrutinul europarlamentarelor, a fost precedata de o intalnire a reprezentantilor PD si PNL, la care a participat si premierul, primii incercand, fara succes, sa-i convinga pe liberali sa se razgandeasca. Ulterior, presedintele Traian Basescu s-a deplasat la sediul guvernului, unde s-a consultat cu executivul, dar a renuntat sa participe la sedinta, dupa ce duminica seara premierul ii transmisese printr-o scrisoare ca prezenta sa nu este justificata constitutional. Presedintele PD, Emil Boc, a dezvaluit ca la intalnire PD i-a propus premierului sa mentina data alegerilor pe 13 mai, in conditiile in care presedintele urma sa renunte la referendumul pentru votul uninominal pana la acea data si le-a cerut liberalilor ca "Alianta sa respinga in parlament propunerea de suspendare a presedintelui, eliminand cele doua motive invocate". "Nu a existat aceeasi dorinta din partea premierului ca impreuna sa respingem demersul PSD in parlament si sa nu existe nici un fel de problema cu data de 13 mai", a spus Boc.
Ce a aprobat Tariceanu
Ordonanta aprobata ieri fara semnaturile celor doi ministri Blaga si Macovei decaleaza alegerile europarlamentare pentru semestrul doi al anului in curs. De asemenea, actul normativ recunoaste pasii facuti pana acum in organizarea alegerilor si mentine data de 15 martie pentru depunerea listelor de semnaturi necesare sustinerii candidatilor. Totodata, prin decizia luata, premierul a abrogat hotararea de guvern aprobata la sfarsitul lunii ianuarie, prin care se stabilea ca 13 mai este data alegerilor, si o ordonanta de urgenta aprobata in urma cu aproape doua saptamani, care interzicea suspendarea procesului electoral. Acest din urma act a starnit discutii aprinse deoarece Partidul Democrat a sustinut ca amanarea datei alegerilor incalca prevederile ordonantei, in timp ce liberalii s-au aparat spunand ca pana la depunerea listelor cu candidaturi nu poate fi vorba despre declansarea vreunui proces electoral. Ca sa nu aiba batai de cap juridice, Tariceanu a decis in cele din urma sa abroge respectiva ordonanta, semn ca ea il impiedica sa amane data alegerilor europarlamentare. Intr-o declaratie de presa, premierul a precizat ca noul termen al scrutinului va fi stabilit printr-o hotarare de guvern de comun acord cu partidele parlamentare. Potrivit NewsIn, care citeaza surse liberale, PNL ar prefera ca alegerile sa aiba loc pe 14 octombrie. Tot prin hotarare va fi aprobat si noul program calendaristic pentru actiunile care urma sa se desfasoare pana la momentul incheierii procesului electoral. De asemenea, bunurile achizitionate pana la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta vor fi pastrate si conservate in mod corepunzator de autoritatile publice care le-au achizitionat.
Blaga si Macovei au refuzat sa semneze
Potrivit purtatorului de cuvant al guvernului, Camelia Spataru, ordonanta lui Tariceanu trebuie contrasemnata de ministrul de interne, Vasile Blaga, si de ministrul justitiei, Monica Macovei, lucru pe care cei doi au refuzat sa-l faca. In conformitate cu actul normativ privind functionarea guvernului, hotararile si ordonantele se semneaza de premier si se contrasemneaza de ministri, care au obligatia punerii in aplicare a actului normativ respectiv. Cel abilitat sa semneze textul ordonantei privind amanarea euroalegerilor este, in acest caz, ministrul de interne, Vasile Blaga, iar ministrul justitiei, Monica Macovei, trebuie sa dea aviz de legalitate a actului normativ. Somat sa contrasemneze actul pana ieri, la ora 16.00, Vasile Blaga ar fi declarat in guvern ca nu o va face si ca in locul lui ar putea semna secretarul de stat din minister, liberalul Victor Paul Dobre, potrivit NewsIn. Presedintele PD, Emil Boc, a confirmat ieri ca ministrii PD nu vor semna nici un fel de act normativ care sa amane alegerile, nici actuala ordonanta de urgenta, nici un alt act normativ ulterior. Liberalii, prin vocea vicepresedintelui Ludovic Orban, i-au amenintat pe democrati ca ministrii Blaga si Macovei vor fi ajutati sa demisioneze daca nu o fac de bunavoie. Intr-un comunicat de presa, guvernul a anuntat ieri ca ordonanta de urgenta privind amanarea euroalegerilor va fi trimisa la Monitorul Oficial doar sub semnatura premierului si contrasemnatura presedintelui Autoritatii Electorale Permanente
Basescu: "Argumentele premierului nu sunt valabile"
Intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a catalogat ordonata de amanare a alegerilor europarlamentare drept o "eroare politica". "Din punctul meu de vedere, argumentele utilizate de premier pentru amanarea alegerilor nu sunt valabile. Am garantat membrilor guvernului ca nu voi organiza un referendum pana la 13 mai sau pe data de 13 mai. Cu totul altele pot fi motivele, dar in mod cert nu le cunosc", a declarat Traian Basescu. Seful statului a spus ca i se pare "cel putin bizar" comportamentul liberalilor, care au votat in masa amanarea alegerilor. "Printr-o asemenea decizie, poporului i se ia dreptul de a fi reprezentat in forurile europene. Imi exprim regretul ca Romania nu a reusit sa isi legitimeze reprezentantii in Parlamentul Europei. Noi am reusit sa inregistram primul esec cand clasa politica a fost supusa unui test", a adaugat presedintele, care considera ca Bulgaria a inteles mai bine ce are de facut. Presedintele a mai spus ca in momentul de fata guvernul este dispus sa faca puternice compromisuri de la democratie. "Discutia de astazi imi da certitudinea ca, in mod netransparent, s-a format alta majoritate, o majoritate bazata pe intelegeri si nu pe afirmarea ei transparenta. Iar daca domnul prim-ministru considera ca face bine creand majoritatea PNL-PSD-PC si PRM este o optiune a Domniei sale. Cred ca aici suntem in fata unui act grav de mistificare politica, destinata unui singur obiectiv: mentinerea unui om intr-un scaun, fara respectarea principiilor democratice - atunci cand nu mai ai majoritate, trebuie sa abandonezi mandatul", a concluzionat seful statului.
Ordonanta nelegala
Ministerul Justitiei a trimis Secretariatului General al Guvernului o nota in care spune ca ordonanta nu indeplineste cerintele legale de avizare, deoarece nota de fundamentare a proiectului nu este semnata de ministrul administratiei si internelor, in calitate de initiator, cu atributii in acest domeniu. Ministerul sustine ca semnatura Autoritatii Electorale Permanente nu este suficienta.