Premierul Calin Popescu-Tariceanu se lanseaza in promisiuni destul de greu de tinut. El a cerut ieri autoritatilor locale sa-si indeplineasca atributiile indiferent de partidul din care fac parte, asigurand, totodata, ca Guvernul nu va prelua “practicile fostei Puteri“, de racolare politica a alesilor locali apartinand Opozitiei.
Primul-ministru a dat asigurari, la Adunarea Generala a Federatiei Autoritatilor Locale din Romania, ca nu va mai tolera “discriminari pe criterii politice in alocarea resurselor“, intrucat “anumite comunitati nu pot fi pedepsite pentru ca au indraznit sa voteze cu un partid sau altul“. “Democratia inseamna, mai intai de toate, responsabilitate pentru votul cetatenilor“, a evidentiat premierul. Tariceanu a reluat si tema racolarii de catre fosta Putere a alesilor locali apartinand Opozitiei, afirmand ca garanteaza personal ca astfel de practici nu vor mai fi promovate: “Nu este un secret ca in trecut alesii locali ai Opozitiei deveneau tinta politicii de racolare a Puterii. Garantez ca Guvernul pe care il conduc nu va da curs unor asemenea practici. Cetatenii hotarasc cui ii revine sarcina de a administra o comunitate“.

Descentralizarea, o prioritate

Primul-ministru a precizat ca Guvernul sustine ideea descentralizarii, prin care se aduce, practic, puterea de decizie mai aproape de cetatean, renuntandu-se la ideea de a se astepta “indicatii venite de sus“. “Aducand puterea de decizie aproape de cetatean putem face o administratie locala eficienta, deoarece aceia care conduc comunitatile locale stiu cel mai bine problemele cetatenilor si pot lua masurile necesare“, a subliniat el.
Tariceanu a dat asigurari ca exista vointa politica pentru reformarea administratiei si ca transferul de competente catre autoritatile locale va fi insotit si de transferarea resurselor corespunzatoare.
Relatia autoritatilor in cadrul judetului va trebui, la randul sau, revizuita, in conditiile in care, in trecut, s-a constatat, potrivit premierului, ca nu de putine ori consiliile judetene au conditionat alocarea resurselor catre autoritatile locale de apartenenta politica. Guvernul are in vedere o strategie privind descentralizarea administratiei, ce cuprinde reforma functiei publice, descentralizarea si deconcentrarea serviciilor publice. O prima masura a fost majorarea salariilor a peste 500.000 de functionari publici.

Invitatie la retrocedari

“Autoritatile locale trebuie sa ii puna in posesie pe fostii proprietari ai imobilelor pentru care au fost emise deja decizii judecatoresti definitive“, a afirmat premierul Calin Popescu-Tariceanu, aratand ca a primit numeroase sesizari, mai ales din partea comunitatii evreiesti, pentru rezolvarea problemei restituirii, care treneaza de 15 ani. Tariceanu a aratat ca este necesar ca autoritatile locale sa se implice eficient in procesul de retrocedare a imobilelor nationalizate, astfel incat Romania sa fie perceputa ca un stat de drept, care respecta principiul proprietatii. El a amintit ca Executivul intentioneaza sa restituie fostilor proprietari, in natura, toate imobilele, terenurile si padurile nationalizate si sa acorde o despagubire echitabila pentru situatiile in care retrocedarea in natura a bunurilor nu este posibila.