Calin Popescu-Tariceanu nu este deloc eurosceptic, fiind de parere ca aderarea Romaniei la UE nu va fi intarziata de votul negativ dat Constitutiei europene de Franta si Olanda. Premierul roman i-a asigurat pe oficialii germani ca tara noastra va finaliza calendarul stabilit pentru integrare.

Aflat in Germania la invitatia cancelarului Gerhard Schröder, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca autoritatile de la Bucuresti asteapta ca Romania sa fie evaluta de catre Comisia Europeana pe baza capacitatii sale de a-si indeplini angajamentele asumate la incheierea negocierilor de aderare, in 2004, si nu pe baza unor probleme care apar datorita dezbaterilor politice de ordin intern din diferite tari.
“Ne vom concentra eforturile pentru realizarea angajamentelor asumate si am convingerea ca Romania are capacitatea de a finaliza aderarea in calendarul stabilit. Exista vointa politica de integrare atat la nivel institutional, cat si la nivelul populatiei“, a spus primul-ministru.
Tariceanu a explicat ca votul negativ dat Constitutiei europene in Franta si Olanda reflecta nemultumirea populatiei din statele respective fata de politicile interne, si nu denota o respingere a proiectului de extindere europeana.

Ratificare dupa raportul de tara

Purtatorul de cuvant pe probleme de politica externa al Uniunii Crestin Democrate, Friedbert Pflüger, a declarat ca, indiferent cine va castiga alegerile in Germania, Parlamentul va supune ratificarii Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE dupa prezentarea de catre Comisia Europeana a raportului de monitorizare, pentru a vedea daca cele doua tari respecta angajamentele pe care si le-au asumat.
Pflüger a aratat ca politicienii germani “trebuie sa se asigure ca regulile UE sunt respectate cu strictete“, mai ales ca extinderea Uniunii creeaza anumite probleme de ordin intern, in plan economic. Pflüger a dat insa asigurari ca dezbaterile pentru ratificarea tratatului de aderare vor fi “corecte“. Oficialul german a precizat ca multi vest-europeni isi pierd locurile de munca ca urmare a faptului ca anumite companii isi desfiinteaza fabricile din Europa de Vest si le muta in Europa de Est.