Calin Popescu-Tariceanu a declarat intr-un interviu acordat Reuters ca alegerile anticipate nu sunt excluse, insa este de parere ca ele nu-si au rostul in perioada imediat urmatoare, ci in 2007, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
“Va trebui, probabil, sa examinam posibilitatea de a organiza alegeri anticipate dupa 2007, atunci cand Romania va deveni membra. Dar nu inainte de 2007“, a accentuat premierul. De altfel, in legatura cu integrarea in UE, primul-ministru a declarat ca prioritatile Guvernului sau vor face posibila realizarea acestui proiect. “Nu cred ca UE se va afla in pozitia de a aplica clauza de salvgardare pentru ca principalele chestiuni care ingrijorau in trecut - justitia, concurenta, coruptia - sunt principalele obiective ale noului Guvern. Deci sunt increzator ca putem atinge acest obiectiv“, a adaugat premierul.

Profesionisti UNICEF pentru adoptii

Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca va lua cateva masuri si in privinta adoptiilor internationale. El a explicat ca moratoriul impus de UE se va mentine si ca doreste infiintarea unei comisii speciale care sa studieze cererile din acest domeniu.
“Va fi infiintata o comisie internationala care sa primeasca toate petitiile, sa le analizeze si sa decida in privinta lor. Nu vreau ca aceasta examinare caz cu caz sa fie facuta de Guvern, care ar fi subiectiv. Asa ca aceasta comisie va fi compusa din profesionisti ai UNICEF“, a argumentat Tariceanu.
In privinta contractelor de drumuri atribuite fara licitatie, care au reprezentat in campania electorala o tema de atac a fostei guvernari, actualul premier a precizat ca toate contractele se vor reanaliza. Tariceanu s-a referit la intelegerile cu firma americana Bechtel si cu cea franceza Vinci, care ar trebui renegociate. “Intentia noastra nu este de a le opri, pentru ca eu cred ca este nevoie de o legatura buna cu Ungaria. Dar trebuie sa indeplinim regulile UE“, a declarat Tariceanu.
O alta problema abordata de premier in cadrul interviului s-a referit la proiectul Rosia Montana. Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca in acest caz trebuie analizate doua aspecte. Unul este legat de originea fondurilor alocate investitiei, iar al doilea priveste consecintele ecologice atat asupra Romaniei, cat si a tarilor vecine.