Intr-o postare pe blogul sau personal, Calin Popescu Tariceanu scrie despre viitoarele alegeri prezidentiale. Tariceanu vorbeste despre falimentul lui Traian Basescu si despre miza alegerii unui altfel de presedinte in aceasta toamna.
Prezentam integral textul lui Calin Popescu Tariceanu.
Mai sunt doar cateva luni pana la alegerile prezidentiale. Miza este enorma. In joc este viitorul Romaniei pentru urmatorii 10-15 ani, prin impactul pe care urmatorul presedinte il va avea asupra Romaniei. Am ales sa scriu acest post acum, din cel putin 2 motive:
1. Primul este legat de speranta mea ca romanii vor decide inca de acum ce fel de Presedinte vor. Sper ca nu se va ajunge intr-o campanie electorala, in care vom avea parte de conflicte regizate, pentru ca romanii sa decida.
2. Al doilea este legat de faptul ca, peste cateva luni, acest mesaj ar putea fi decodificat in contextul bataliei electorale, cand de fapt este o sinteza a unui portret prezidential, in care conteaza argumentele politice, nu cele electorale.
In aceasta toamna miza este alegerea unui ALTFEL de Presedinte, si anume presedintele Romaniei, nu seful unui partid. Alegerea este nu atat intre diferitii candidati, cat mai ales intre modelul de presedinte pe care acestia il propun.
Ultimii 5 ani au reprezentat esecul unui model prezidential: Presedintele-Jucator.
O formula inedita care nu se regaseste in Constitutia noastra si nici in modelul comportamental al vreunui sef de stat din lumea civilizata si democratica. Este insa o formula ce poarta amprenta clara a unui personaj fara o minima cultura politica necesara unei astfel de functii, trezit peste noapte in pozitia cea mai inalta din stat.
Presedintele Romaniei ar trebuie sa fie un lider care reuseste sa treaca peste interesele partidului din care a facut parte. Presedintele-Jucator a fost tot timpul in tabara unui singur partid, ai carui oameni i-a protejat si ii protejeaza in continuare.
Presedintele Romaniei trebuie sa promoveze cele mai bune proiecte pentru Romania. Presedintele-Jucator si-a folosit toate parghiile de putere pentru a bloca orice masura, orice initiativa, care putea avea efecte pozitive, dar care nu putea fi atribuita in exclusivitate administratiei prezidentiale.
Presedintele Romaniei trebuie sa ii uneasca pe romani si sa ofere modelul pentru iesirea din criza.
In timpul crizei economice, Presedintele-Jucator s-a transformat in Presedintele-Spectator si, in unele momente, in Presedintele-Huiduitor. Nici una din aceste ipostaze nu ii ajuta insa cu nimic pe cei afectati de criza.
De ascensiunea modelului Presedinte-Jucator este raspunzatoare clasa politica romaneasca. Si cand spun asta, ma refer la acei politicieni care au preluat modelul Basescu, ca model de succes pentru a castiga voturi.
Presedintele-Jucator este insa si reflexul unei realitati societale, pe care romanii trebuie sa gaseasca forta sa o schimbe. Nu trebuie uitat ca personajul Traian Basescu, cu hahaitul sau inconfundabil este "gustat" de multi romani. De ce? Unii analisti considera ca este varianta mai facila. Dupa parerea mea, raspunsul este mai simplu: Traian Basescu le-a oferit romanilor, in ultimii 5 ani, un spectacol politic. Atata vreme cat economia a mers bine, unii romani au gasit acest spectacol interesant.
Acum insa, cand criza economica ne loveste, din ce in ce mai multi oameni isi dau seama ca modelul de Presedinte-Jucator reprezinta o frana in rezolvarea problemelor.
Vorbesc cu din ce in ce mai multi romani care isi dau seama de impactul pe care l-a avut si il are nu atat personajul Traian Basescu, ci modelul de politica pe care l-a impus in Romania. Depinde de ei sa gaseasca forta de a respinge acest model, la vot, la finele lui 2009. Daca nu, generatia de tineri politicieni, impusa de Traian Basescu, in frunte cu Monica Iacob Ridzi, Elena Udrea si Emil Boc vor decide cum vor trai romanii in urmatorii 10-15 ani. Este timpul sa tragem cortina peste spectacolul oferit de Basescu&Co. si sa alegem un ALTFEL de presedinte.