Premierul Calin Popescu Tariceanu nu este de acord, cel putin deocamdata, cu restructurarea guvernului. "De principiu, va spun ca nu se schimba caii cand treci raul. Deci, in momentul de fata, preocuparea principala este de a ne indeplini toate angajamentele in asa fel incat 1 ianuarie sa reprezinte o aderare de succes", a declarat Tariceanu.
Presedintele PD, Emil Boc, a cerut sambata o restructurare guvernamentala deoarece aceasta a fost una dintre obligatiile asumate de Alianta in campania electorala.
In schimb, Tariceanu a exclus atat restructurarea, cat si o remaniere a ministrilor pe domeniile carora vor exista critici in Raportul de tara al Comisiei Europene. Seful executivului sustine ca toti ministrii au avut o prestatie buna.
"Toti ministrii si-au facut datoria pe integrare si tineti cont ca, chiar daca, in momentul de fata, in domeniul agriculturii sau in cel sanitar-veterinar sunt cate trei stegulete, in domeniul agriculturii au fost peste 60% dintre masurile necesare care trebuia adoptate din totalul masurilor la care Romania se angajase", a explicat presedintele PNL. In plus, cele patru domenii marcate cu stegulete rosii nu pun in pericol aderarea, mai ales ca aceste probleme urmeaza sa fie rezolvate pana la sfarsitul anului.
Totusi, premierul este nemultumit in momentul de fata de unul dintre "caii" din herghelia de la Palatul Victoria. Este vorba de ministrul educatiei, Mihail Hardau.
Acesta a fost criticat de seful sau nu din cauza obligatiilor ce-i revin pe domeniul integrarii, ci pentru ca nu exista suficiente programe pentru utilizarea banilor alocati pentru invatamant. "Vreau ca banii care au fost dati pana in acest moment sa inceapa sa fie cheltuiti pe lucrarile de infrastructura de investitii, pentru ca rolul Ministerului Educatiei nu este de a depozita bani acolo si a astepta, la un moment dat, nu stim cand, sa inceapa lucrarile", a spus Tariceanu. El a ripostat unei declaratii a lui Hardau, conform caruia nu au fost suficienti bani pentru finalizarea reformei in domeniul educatiei.
Tariceanu a afirmat ca rectificarea bugetara a sporit bugetul ministerului condus de Hardau cu 150 de milioane de euro, la care se adauga 30 de milioane pentru ameliorarea infrastructurii din invatamantul preuniversitar. "Pe masura ce acesti bani vor fi cheltuiti, vom aloca si bani suplimentari, pentru ca va urma inca o rectificare bugetara undeva in iulie. Dar vreau sa vedem demararea acestor proiecte", a conchis premierul.