Rasturnare spectaculoasa de situatie intervenita in cazul nominalizarii lui Varujan Vosganian pentru postul de comisar european al Romaniei la Buxelles. Interese venite din zona anti-integrare si promovate printr-un organ de presa condus de un sustinator al acestei pozitii, acuzatiile aduse ieri lui Vosganian au creat deruta in clasa politica romanesca dar si la Bruxelles. Diversiunea de un prost-gust barbar a pus Romania intr-o pozitie extrem de stanjenitoare, tara noastra ajungand acum din nou in urma Bulgariei, care si-a instalat fara probleme comisarul european in functie. Presupusa colaborare a lui Vosganian cu Securitatea, dezvaluita cu o intarziere de 16 ani si, culmea "coincidentei", chiar in ziua in care Comisia urma sa-l numeasca pe roman comisar european.
Jocurile murdare intretinute de miliardarii care se opun integrarii Romaniei in UE au avut ca prim rezultat respingerea candidaturii lui Varujan Vosganian pentru postul de comisar european. Este o situatie umilitoare pentru Romania si pentru guvernul Tariceanu, pe care nimic din cele intamplate panma acum nu o prevedea. In ciuda dezmintirilor prelungite date de un Vosganian pe al carui chip se citea disperarea, mizeria mediatica a avut efect, surse europene sustinand ieri ca Jose Manuel Durao Barosso a respins deja nominalizarea comisarului Romaniei. In tara, in mod oarecum surprinzator, presedintele Traian Basescu s-a raliat premierului Tariceanu si i-a luat partea liberalului Vosganian. "Va asigur ca nu exista un dosar de-al lui Varujan Vosganian de informator al Securitatii. Va garantez ca nu exista un asemenea dosar", a repetat Basescu, care a intarit chiar pe un ton amenintator: "Asta in masura in care Serviciile isi pot permite sa nu-mi spuna adevarul. Dar acest lucru ar fi foarte grav". La randul sau, premierul Tariceanu a declarat vineri ca generalul Predoiu, director adjunct al Serviciului de Informatii Externe, l-a asigurat ca Varujan Vosganian n-a fost colaborator al serviciului, fapt confirmat si printr-un comunicat al SIE. Reactia opozitiei a fost, cum altfel, una de satisfactie mascata: "Ne-am facut de ras in Europa", a clamat ieri Mircea Geoana, care crede ca Vosganian a pornit cu stangul in tentativa sa de a ajunge comisar european. "Imaginea noastra are mult de suferit pentru ca Varujan Vosganian nu a obtinut aprobarea pentru functia de comisar european din partea lui Jose Manuel Durao Barroso, iar vina apartine clasei politice romanesti", este de parere si Adrian Severin, euroobservator la Parlamentul European. "In ceea ce priveste comisarul bulgar s-au clarificat, insa in privinta Romaniei nu, lucru foarte prost pentru Romania, lucru pe care il regret, nu asa voiam sa intre Romania in UE. Primul pas pe care Romania il face ca membru UE este sa trimita un comisar european", a incheiat Severin.

Democratii marseaza in continuare pe Boagiu

La randul sau, Comisia Europeana asteapta lamuriri de la partea romana, oficialii solicitand rabdare si afirmand ca negocierile continua, fara a recunoaste in mod oficial faptul ca Baroso ar fi respins deja propunerea lui Tariceanu. Dincolo de pozitia normala a presedintelui Basescu atrage atentia tatonarea discreta a PD in privinta desemnarii unui alt comisar european. Aratandu-si compasiunea fata de problemele intampinate de colegii liberali, democratii sunt convinsi de faptul ca Anca Boagiu ar fi comisarul perfect, dand exemplul Bulgariei, care si-a impus cu succes un comisar ce a indeplinit anterior o functie similara celei a democratei Boagiu. De parca nu era suficient, Turcia s-a aratat "deranjata" de faptul ca Romania a propus un armean pentru functia de comisar european. "Vosganian a jucat un rol major in decizia Romaniei de a recunoaste genocidul comis de Turcia asupra armenilor", arata ieri un prestigios ziar turcesc. Intre Turcia si Armenia exista o rivalitate seculara, iar propunere romanilor i-a iritat de-a dreptul pe politicienii de pe Bosfor. Toata nebunia europeana declansata de acuzatiile lansate de ziarul lui Dan Voiculescu la adresa lui Varujan Vosganian au zdruncinat in profunzime PNL. Oameni recunoscuti pana nu demult ca aparatori infocati ai premierului Tariceanu l-au criticat pe presedintele PNL. Ludovic Organ, Dan Radu Rusanu si Crin Antonescu i-au imputat lui Tariceanu doua mari infrangeri ale PNL: pierderea Ministerului Apararii Nationale si promovarea lui Vosganian pentru functia de comisar european, desi erau cunoscute filiatiile acestuia cu oameni precum Sorin Ovidiu Vantu, unul dintre marii finantatori ai Uniunii Fortelor de Dreapta, formatiunea condusa de Vosganian in 2000. Cel mai vehement a fost Rusanu, care a propus nici mai mult nici mai putin decat reducerea puterii lui Tariceanu in partid prin introducerea unei functii de presedinte executiv care sa preia cateva din atributiile presedintelui. Pe de alta parte, Crin Antonescu a anuntat ca-si va retrage sprijinul pentru Tariceanu daca acesta nu-si va modifica pozitia fata de seful statului si democrati.