Guvernul tine mortis sa fie abilitat sa emita ordonante de urgenta in perioada vacantei parlamentare. Pentru votul pozitiv pe care ar urma sa-l dea in Camera Deputatilor la adoptarea acestei legi, social-democratii asteapta de la liberali trecerea legii pensiilor. Pozitia Guvernului in aceasta problema a fost deja precizata: majorarea pensiilor ar arunca bugetul in aer.

In schimbul dintre Geoana si Tariceanu - legea abilitarii Guvernului pentru legea majorarii pensiilor -, castig de cauza a avut seful liberalilor. Dupa ce a luat promisiunea pentru un vot favorabil, de social-democrati, Tariceanu vorbeste despre propunerea legislativa a PSD ca despre un demers electoral. Geoana mai are varianta unei motiuni de cenzura pentru a forta mana liberalilor.
Potrivit premierului Tariceanu, o discutie a sa cu reprezentantii PSD a avut ca scop responsabilizarea social-democratilor in legatura cu chestiunea cresterii pensiilor. Impreuna cu ministrii Vosganian si Pacuraru, Tariceanu a tinut sa explice delegatiei conduse de Mircea Geoana care care sunt implicatiile bugetare ale propunerilor sustinute de social-democrati. "Le-am demonstrat cu cea mai buna credinta ca aceste propuneri nu pot fi preluate de Guvern pentru ca aruncam tot bugetul in aer. Propunerile care s-au facut vizeaza cresterea pensiilor si a bugetului pensiilor cu 50%. Nicaieri, in nicio tara din lume nu se poate imagina cresterea dintr-o data a pensiilor cu 50%, dupa ce anul acesta am mai facut o crestere cu 17%", a afirmat seful Guvernului. El a aratat ca a cerut PSD sa dea dovada de responsabilitate in prezentarea unor astfel de propuneri in Parlament, apreciind ca, in lipsa unei fundamentari, acestea "nu pot fi luate serios in considerare decat ca un demers care este strict electoral".

Social-democratii asteapta la cotitura

Liderul PSD avertizase ca votul pozitiv dat de social-democrati asteapta o atitudine similara a celor din Executiv la legea propusa de social-democrati.
Daca proiectul legislativ al PSD privind majorarea punctului de pensie va fi adoptat de Parlament si daca cele doua motiuni simple depuse de social-democrati vor fi adoptate, atunci este normal ca Executivului sa i se dea posibilitatea, in timpul vacantei parlamentare, de a pune in practica masurile care decurg atat din legea respectiva, cat si din motiuni, a apreciat Geoana.
Social-democratii au evitat sa spuna foarte clar - desi au adus in discutie o astfel de atentionare - daca vor depune o motiune de cenzura in cazul in care Guvernul va obstuctiona adoptarea legii pensiilor. Intre timp, au numitinsa ca fiind "o atentionare" depunerea motiunii simple pe tema Sanatatii.