Decizia Curtii Constitutionale cu privire la ministrul Justitiei a fost apreciata pozitiv de premier, insa Tariceanu a tinut sa precizeze ca aceasta decizie nu echivaleaza cu "un permis de libera ignorare" a Parlamentului, motiv pentru care ii solicita Monicai Macovei sa trateze cu responsabilitate avertismentul dat de Parlament.
Referindu-se la decizia Curtii Constitutionale privitoare la neconstitutionalitatea cererii senatorilor de a o demite pe Monica Macovei, in urma votului de blam primit, premierul a apreciat confirmarea constitutionala, venita in sprijinul deciziei politice de sustinere din partea sa. "Ca premier am primit o confirmare institutionala a deciziei politice de a o sustine in continuare pe Monica Macovei, decizie exprimata atat inainte, cat si dupa votul pentru motiunea impotriva ministrului Justitiei.
Totodata, Tariceanu a precizat ca "odata ce a disparut orice urma de indoiala asupra legitimitatii prezentei Monicai Macovei in Guvern, putem sa ne concentram din nou toate fortele asupra continuarii reformei in Justitie", adaugand insa ca nu contesta si nici nu neglijeaza legalitatea avertismentului dat de catre Parlament. "Decizia Curtii Constitutionale nu echivaleaza cu un permis de libera ignorare a Parlamentului, ci cu un demers absolut necesar de clarificare a consecintelor institutionale pe care le poate avea o motiune simpla", a mai afirmat Tariceanu.
Premierul a precizat ca decizia Curtii Constitutionale clarifica o situatie inedita pentru actualul Guvern. "As spune ca ma bucura aceasta decizie, pentru ca in primul rand face lumina intr-o situatie inedita, fiind pentru prima oara cand am fost confruntati cu o astfel de motiune. Dupa cum stiti, concluzia presedintelui Senatului si a unora dintre membrii Senatului a fost in directia demiterii ministrului Monica Macovei, ca urmare a motiunii aprobate. Eu, stiti foarte bine, m-am pronuntat in aceasta problema inainte de rezultatul motiunii si dupa aceea, afirmand ca ii acordam sprijinul politic Monicai Macovei", a afirmat Tariceanu intr-o conferinta de presa in Japonia, unde se afla in vizita oficiala.
El a aratat totodata ca nu poate neglija semnificatia de avertisment si de cerinta a Parlamentului la adresa Guvernului si a unui membru al Executivului. "Din acest motiv, voi solicita Monicai Macovei sa trateze cu maxima responsabilitate avertismentul dat de Parlament si sa demonstreze prin activitatea si prin rezultatele Domniei Sale ca are capacitatea de a-si duce la indeplinire obiectivele asumate", a spus Tariceanu.