Deputatul liberal Cristian Boureanu a cerut ieri, in nume personal, liderilor celor patru partide din Coalitia guvernamentala sa urgenteze introducerea votului uninominal pentru alegerea parlamentarilor, demonstrand astfel ca intentiile lor de reformare a clasei politice nu sunt numai simple exercitii de imagine electorala.
"Consider ca ultimele evolutii de pe scena politica, inmultirea scandalurilor de coruptie care au in centru lideri politici de prim rang si modul in care complicitatile transpartinice se manifesta in Parlament impun adoptarea de urgenta a proiectului de lege privind introducerea votului uninominal", si-a justificat Boureanu demersul. El spune ca vremea demagogiei si a ipocriziei pe tema reformarii sistemului politic a trecut, Boureanu sanctionand astfel inconsecventa dintre promisiuni si fapte a liderilor politici legata de votul uninominal.

Luati, unul cate unul

Referindu-se pe rand la presedintii celor patru partide, deputatul liberal a spus despre liderul PNL, Calin Popescu-Tariceanu, ca este principalul responsabil pentru esecul proiectului uninominal pentru ca, desi s-a pronuntat adesea pentru introducerea acestui vot, initiativele legislative se prafuiesc prin dulapurile Parlamentului.
"Va pot spune ca domnul Tariceanu a avut un rol foarte important in acest proiect, un rol apropiat de un domeniu pe care il cunoaste foarte bine, cel de pilotaj: domnul Tariceanu a fost frana de motor, din punctul meu de vedere. Vorbesc de inceputurile constituirii Aliantei", a spus Boureanu, raspunzand unei intrebari legate de o recenta declaratie a liderului PNL, potrivit careia este unul dintre artizanii Aliantei.
In opinia lui Boureanu, in perioada in care s-a constituit Alianta Dreptate si Adevar, motorul acestei aliante a fost cuplul Theodor Stolojan-Traian Basescu.
De asemenea, liderului democrat Emil Boc deputatul liberal i-a cerut sa manifeste aceeasi consecventa de pana acum si sa insiste in forurile de conducere ale Coalitiei pentru ca votul uninominal sa devina realitate pana cel mai tarziu la sfarsitul lui 2006.
Pentru ca liderul UDMR Markó Béla s-a manifestat tot timpul impotriva votului uninominal, Boureanu i-a cerut acestuia sa treaca peste calculele politice de oportunitate si sa se gandeasca la faptul ca introducerea acestui sistem electoral figureaza la loc de cinste pe agenda alegatorilor, indiferent de etnie.
In fine, presedintelui conservator Dan Voiculescu deputatul PNL i-a cerut aceeasi consecventa prin care a initiat o campanie de strangere de semnaturi pentru un proiect de lege care introduce, partial, votul uninominal.